• Feb

    03

    2024
  • 568
ZEV video - nadzor

ZEV video - nadzor


Ukoliko zajednica etažnih vlasnika namjerava zakonito uspostaviti video-nadzor u svrhu zaštite imovine i zajedničkih prostorija, onda je dužna ispuniti obaveze iz Zakona o zaštiti ličnih podataka, te takvu odluku donijeti shodno propisima kojim je regulisano odlučivanje etažnih vlasnika, poručuju nadležni.

Novinari portala InfoBijeljina su se obratili Agenciji za zaštitu ličnih podataka u BiH pitanjem da li je dozvoljeno postavljanje video-nadzora u stambenim gradama i ukoliko jeste, ko ima pravo na uvid u načinjene snimke i u koje svrhe se ti snimci smiju koristiti, na šta su nam iz Agencije rekli da Zakon propisuje da je kontrolor obavezan da lične podatke obrađuje na pravičan i zakonit način.

“Princip zakonitosti obrade ličnih podataka podrazumijeva obradu ličnih podataka koji su propisani zakonom ili na zakonom zasnovanom podzakonskom aktu koji regulišu određenu oblast”, ističu iz Agencije.

Video-nadzor, kako dodaju, znači obradu ličnih podataka kada se vrši zapis o monitoringu fizičkog lica, shodno definiciji obrade ličnih podataka propisanoj članom 3 spomenutog zakona.

„Obradu ličnih podataka putem video-nadzora je moguće zakonito vršiti i na osnovu saglasnosti lica koja se snimaju, ili bez te saglasnosti kada je s obzirom na okolnosti svakog pojedinačnog slučaja, moguće primjeniti član 6. tačku e) Zakona kojom je propisano: ako je neophodna zaštita zakonitih prava i interesa koje ostvaruje kontrolor ili treća strana i ako ova obrada ličnih podataka nije u suprotnosti s pravom nosioca podataka da zaštiti vlastiti privatni ili lični život“, kažu iz Agencije za portal InfoBijeljina.

Kako dodaju, kada se radi o video-nadzoru u zgradama kolektivnog stanovanja i donošenju odluka etažnih vlasnika, uključujuči i odluku o uvođenju video-nadzora, relevantni su zakoni koji regulišu održavanje i upravljanje zajedničkim prostorijama u zgradama.

Nadalje, obrada ličnih podataka putem video-nadzora propisana je članom 21a. Zakona, prema kome snimci pohranjeni putem video – nadzora na određenom prostoru, na osnovu kojih se može identifikovati nosilac podataka predstavljaju zbirku ličnih podataka. Kontrolor, u ovom slučaju zajednica etažnih vlasnika, je dužna potrebnom većinom donijeti odluku koja će sadržavati pravila obrade prilikom vršenja video – nadzora, s ciljem poštivanja prava na zaštitu privatnosti i ličnog života nosioca podataka, te na vidnom mjestu istaći obavještenje o vršenju video-nadzora i kontakt putem kojeg se mogu dobiti pojedinosti o video-nadzoru.

„Nesporno je pravo kontrolora da zaštite imovinu i u tu svrhu postave video-nadzor, ali istovremeno moraju voditi računa o pravima drugih lica“, ističu iz Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH, u izjavi za InfoBijeljinu.

Dakle, ukoliko zajednica etažnih vlasnika namjerava zakonito uspotaviti video nadzor u svrhu zaštite imovine i zajedničkih prostorija, onda su dužni ispuniti obaveze iz spomenutog člana 21a Zakona te takvu odluku donijeti shodno propisima kojim je regulisano odlučivanje etažnih vlasnika.

„U odnosu na zakonito vršenje video-nadzora od strane pojedinca kao etažnog vlasnika, isto je moguće samo ukoliko je video-nadzor na usmjeren isključivo na njegovu imovinu (ulazna vrata stana) bez snimanja zajedničkih prostorija“, ističu iz Agencije.

Izvor: Bijeljinaplus

 

KOMENTARI

  • Telefon:
    +387 51 961 691

  • Save Mrkalja 13
    78000 Banja Luka
    Bosna i Hercegovina

O nama

Infostan je Internet bazirana aplikacija namjenjena zajednicama etažnih vlasnika i vlasnicima nekretnina a predstavlja našu verziju rješenja za međusobnu saradnju izvođača radova na održavanju kuća i stanova i samih vlasnika nekretnina.

© Copyright 2016 - 2024 Infostan - Izrada i projektovanje Infostan d.o.o. - Verzija 1.3
Politika privatnosti - Opšti uslovi poslovanja