• Feb

    22

    2024
  • 460
Nedić: Kroz Strategiju obnove zgrada prednosti za građane i privrednike bit će višestruke u FBiH

Nedić: Kroz Strategiju obnove zgrada prednosti za građane i privrednike bit će višestruke u FBiH


Federalni ministar prostornog uređenja Željko Nedić smatra da će kroz Strategiju obnove zgrada u Federaciji BiH do 2050. godine prednosti za građane i privrednike u Federaciji biti višestruke, te da će se prvenstveno unaprijediti kvaliteta življenja u Bosni i Hercegovini.

S obzirom na trenutno stanje to znači da treba transformirati postojeći fond zgrada u Federaciji BiH u energetski visokoučinkovit.

- Procjena postojećeg stanja fonda zgrada pokazuje da su zgrade izgrađene u razdoblju do 2000. godine, najlošijih energetskih karakteristika i čine više od 80 posto ukupnog fonda zgrada u FBiH. Fosilna goriva su još uvijek primarna u sektoru zgradarstva, a toplotni komfor je nezadovoljavajući što uz neadekvatne uvjete stanovanja postaje glavni uzrok energetskog siromaštva – rekao je Nedić u intervjuu za CETEOR.

Provedba Strategije za obnovu zgrada do 2050. godine prilika je za sveobuhvatne radove temeljene na principima održive gradnje uz primjenu novih materijala i pametnih tehnologija te obnovljivih izvora energije.

To bi, po njegovim riječima, rezultiralo većim ulaganjima, razvoju novih industrija i kreiranju radnih mjesta.

- Upravo zato Vlada FBiH i resorna ministarstva u obvezi su pružiti maksimalnu podršku građevinskoj operativi kako bi planirali i razvili dodatne kapacitete koji mogu iznijeti ovako kompleksan i dugoročan projekt – navodi Nedić.

Govoreći o izazovima koje energetska obnova nosi sa sobom ističe da educiranje službenika u institucijama, te educiranje javnosti o važnosti energetske učinkovitosti, treba svima biti zajednički cilj jer unapređuje kvalitetu življenja.

U Federalnom ministarstvu prostornog uređenja izgrađeni su kapaciteti, budući da Jedinica za implementaciju projekata (PIU) već dugi niz godina implementira projekte koji se odnose na energetsku učinkovitost.

Rezultati govore da je u razdoblju od 2011. godine do danas obnovljeno 460 javnih zgrada u Federaciji BiH ukupne investicijske vrijednosti od 55,2 miliona eura.

- To je dokaz kako se inicijativom i dobrim upravljanjem projektima mogu postići odlični rezultati. Dugogodišnjom suradnjom sa financijskim institucijama i organizacijama poput Svjetske banke, KfW, UNDP, GIZ, USAID i Švicarski Caritas, uz čiju podršku su implementirani brojni projekti energetske efikasnosti u BiH, dokazujemo svoju opredijeljenost za dekarbonizaciju sektora javnih zgrada kroz implementaciju mjera energetske efikasnosti. Naši partneri KfW i Zeleni klimatski fond su to prepoznali i zato nastavljamo suradnju na novim projektima – kazao je Nedić.

Kao podršku intenzivnijoj energetskoj obnovi javnog sektora, Vlada FBiH je 2021. godine uspostavila Revolving fond za energetsku efikasnost javnih zgrada u FBiH, kao samoodrživi financijski mehanizam s ciljem prikupljanja i upravljanja financijskim sredstvima za provođenje mjera energetske efikasnosti u javnim zgradama u FBiH, putem dodjele bespovratnih sredstava i beskamatnih zajmova organima uprave s područja FBiH.

- Vlada je do sada podržala Revolving fond sa 4.750.000 KM, a imajući u vidu ostvarene rezultate Ministarstva, ove godine donesena je odluka o podršci sa dodatnih 7.000.000 KM – napomenuo je Nedić.

Podsjećamo, u organizaciji Federalnog ministarstva prostornog uređenja 7. februara održana je u Sarajevu 2. Međunarodna konferencija o energetskoj efikasnosti u javnim zgradama pod nazivom "Značaj implementacije Strategije obnove zgrada u FBiH do 2050”.

Sudionicima konferencije prezentiran je nacrt dokumenta “Strategija obnove zgrada u FBiH do 2050.” kao prvi korak prema transformaciji sektora zgradarstva u energetski visokoefikasan, dekarboniziran i održiv sektor, s primarnom funkcijom zaštite zdravlja i poboljšanja kvalitete života svih građana, i njihovog ekonomskog prosperiteta.

Izvor: Biznis.ba

KOMENTARI

  • Telefon:
    +387 51 961 691

  • Save Mrkalja 13
    78000 Banja Luka
    Bosna i Hercegovina

O nama

Infostan je Internet bazirana aplikacija namjenjena zajednicama etažnih vlasnika i vlasnicima nekretnina a predstavlja našu verziju rješenja za međusobnu saradnju izvođača radova na održavanju kuća i stanova i samih vlasnika nekretnina.

© Copyright 2016 - 2024 Infostan - Izrada i projektovanje Infostan d.o.o. - Verzija 1.3
Politika privatnosti - Opšti uslovi poslovanja