• Jun

    20

    2017
  • 3621
PVC stolarija

PVC stolarija


Planirate zamjenu dostrajale stolarije? Prije nego se odlučite za ovu investiciju, pročitajte ovih par praktičnih savjeta

Svi koji planiraju zamjenu dotrajalih prozora su vrlo često pred dilemom šta izabrati. Bez obzira da li preferirate klasičnu drvenu stolariju, PVC ili aluminijumsku, preporučujemo da se prije same kupovine informišete o prednostima i manama svih opcija.

Bilo da gradite novi objekat ili adaptirate postojeći, trenutno najpopularniji izbor po pitanju stolarije predstavlja PVC. Relativno povoljna cijena i lako održavanje su samo neke od najčešće isticanih prednosti. Pored toga, PVC stolariju odlikuje i velika otpornost na udarce, visok stepen energetske efikasnosti, brza i laka montaža te odlična zvučna izolacija što u današnje vrijeme predstavlja veliku prednost.

Osnovni sastav PVC stolarije je polivinil-hidrol (skraćeno PVC) i dobija se u petrohemijskoj industriji. Sam PVC spada u grupu teško zapaljivih materijala koji se u dodiru sa vatrom usljed prisustva hlora brzo gase

Izbor

Većina stolarije na našem tržištu se i pravi upravo u BiH pri čemu se za izradu koriste gotovi profili više ili manje poznatih ino kompanija. Sami kupci su često zbunjeni velikom razlikom u cijeni između samih ponuda pa je preporučeno da prilikom kupovine obratite pažnju i na:

  • proizvođača i kvalitet okova (baglame, klizači, rukohvati,…)

  • broj komora samog PVC profila (barem 5 ili više komora)

  • kvalitet metalnog okvira koji se ubacuje u profil

  • dvoslojno ili troslojno staklo

  • garantni rok

  • mogućnost izrade prozora po mjeri (ukoliko neki od otvora nema standardne dimenzije)

Jeftiniji profili su obično izrađeni u Turskoj ili drugim zemljama Istočne Evrope (Firatpen, Winsa, Bauwin,...) dok se skuplje opcije obično izrađuju od profila EU porijekla (Rehau, VEKA, itd)

U zadnje vrijeme se kupci često odlučuju i na PVC stolariju izrađenu kao imitacija klasične drvene stolarije. Iako profil u potpunosti izgleda kao drvo, zapravo se radi o PVC profilu braon boje koji je dodatno presvučen teksturom u boji drveta kako bi se što približnije dočarao izgled drveta. Inače ova vrsta PVC profila je u prosjeku 30% skuplja u odnosu na klasični bijeli profil.

KOMENTARI

  • Telefon:
    +387 51 961 691

  • Save Mrkalja 13
    78000 Banja Luka
    Bosna i Hercegovina

O nama

Infostan je Internet bazirana aplikacija namjenjena zajednicama etažnih vlasnika i vlasnicima nekretnina a predstavlja našu verziju rješenja za međusobnu saradnju izvođača radova na održavanju kuća i stanova i samih vlasnika nekretnina.

© Copyright 2016 - 2024 Infostan - Izrada i projektovanje Infostan d.o.o. - Verzija 1.3
Politika privatnosti - Opšti uslovi poslovanja