• Mar

  21

  2017
 • 2927
LED sijalice - koliko zaista štede novac?

LED sijalice - koliko zaista štede novac?


LED sijalice su odavno prisutne na tržištu ali mnogi što iz neznanja što zbog visoke cijene odlažu prelazak sa klasičnih sijalica

Vrlo često kruže i pitanja: koliko su sigurne, kolika je ušteda i da li se uopšte isplati prelazak?

Krenimo redom…. 

Kada je u pitanju sigurnost, važno je znati da LED sijalice ne sadrže olovo, živu, kadmium ili neke druge štetne materije. Za razliku od običnih sijalica kod kojih se svjetlost dobija zagrijevanjem volframove niti ili klasične štedne sijalice (CFL sijalice) kod kojih se svjetlost dobija prolaskom UV svjetla kroz fluorescentni premaz unutar sijalice, kod LED sijalice svjetlost je dobijena pomoću većeg broja LED dioda koje su na bliskom međusobnom rastojanju

U odnosu na klasične sijalice, potpuno su hladne na dodir i troše 8-10 puta manje el. energije čime se čuva sijalično grlo i okolne instalacije. Kako ne sadrže štetne materije, daleko su sigurnije od postojećih štednih sijalice a puno bolje podnose često uključivanje I isključivanje (karakteristična upotreba u stubištima zgrada).

Na pitanje, koliko se isplate i koliko se štedi, evo lično iskustvo

U stubištu imamo 15 rasvjetnih tijela i umjesto postojećih klasičnih sijalica od 60W smo postavili LED sijalice (7W). Cijena jedne sijalice je bila oko 7.50KM (ukupno cca 112 KM). Stubište nema prozora niti bilo kakvog izvora vanjskog svjetla tako da se rasvjeta pali i danju i noću. Za ugradnju je trebalo nekih 30-ak minuta. 


(iznos računa bez obračunske snage za brojilo)


(ukupan račun, obračunska snaga i iznos same potrošnje)

Sa prikazanih grafova jasno se vidi mjesec kada je urađena zamjena. Stepenasti skokovi između ljetnih i zimskih mjeseci su prelasci na zimsku tarifu i obrnuto.

Ukratko
- mjesečna ušteda je i do 11KM
- zadnje povećanje cijene struje od cca 5% nije ni primjetno na računu i grafu
- za razliku od klasičnih sijalica kod kojih je barem jedna otkazivala na svakih 20-30 dana, za protekle 4 godine smo imali samo jednu zamjenu LED sijalice (trošak oko 7KM)
- lusteri i plafoni okolo su čistiji jer toplina ne ubija insekte niti ostavlja crni trag
- investicja se isplatila već prvu godinu

Da li se isplati?
Znamo da je inicijalno ulaganje malo veće ali svakako se isplati. 

Dodatak: Uporedna tabela

Obična sijalica Štedna (CFL) LED Osvjetljenje (Lumena)
40 W 8-12 W 4-6 W 450 lm
60 W 13-17 W 6-8 W 800 lm
75 W 19-22 W 9-13W 1100 lm
100 W 23-30 W 16-20 W 1600 lm

 

KOMENTARI

 • Telefon:
  +387 51 238 130

 • Stepe Stepanovića 185A
  78000 Banja Luka
  Bosna i Hercegovina

O nama

Infostan je Internet bazirana aplikacija namjenjena zajednicama etažnih vlasnika i vlasnicima nekretnina a predstavlja našu verziju rješenja za međusobnu saradnju izvođača radova na održavanju kuća i stanova i samih vlasnika nekretnina.

© Copyright 2016 - 2020 Infostan - Izrada i projektovanje Navigo SC d.o.o. - Verzija 1.3
Politika privatnosti - Opšti uslovi poslovanja