• Dec

    25

    2019
  • 882
Od 2020. godine “evro kodovi” umjesto starog standarda gradnje

Od 2020. godine “evro kodovi” umjesto starog standarda gradnje


U Srpskoj bi naredne godine na snagu trebalo da stupe tzv. evro kodovi, koji će zamijeniti standarde gradnje bivše Јugoslavije. Ovi standardi posebno tretiraju oblast rizika seizmičkih oštećenja.

Devet stepeni Merkalijeve skale – toliko bi trebalo da izdrže zgrade u Banjaluci, seizmički najaktivnijem području Republike Srpske. Tako bar kažu propisi.

– Ako uzmemo za primjer Banjaluku, bilo bi objekata koji bi bili jako oštećeni, bilo bi možda i rušenja nekih objekata – izjavio je stručnjak iz Instituta za ispitivanje materijala i konstrukcija Republike Srpske Anđelko Cumbo.

Anđelko Cumbo jedan je od stručnjaka Instituta koji bi trebalo da ima završnu riječ na pitanje kvaliteta materijala koji se ugrađuju u zgrade. Propisi, kaže, nisu loši. Većem riziku izloženi su, smatra, stariji objekti. Novi bi trebalo da su bezbjedniji, jer je i tehnologija napredovala.

https://arh3.rtrs.tv/arhiva/2019/12/05/tvclip040740.mp4

– Ako se ispoštuje cijela procedura, od projektovanja, revizije projekta, izvođenja radova, revizije, nadzora, tehničkog prijema, uz kontrolu materijala, trebalo bi da je objekat dobar – naglasio je Cumbo.

U resornom Ministarstvu kažu – još se držimo standarda bivše Јugoslavije, ali to nije nužno loše. Objekat je siguran, kaže pomoćnik ministra za urbanizam i prostorno planiranje Republike Srpske Dragan Јevtić, koliko i karike u lancu koji prethodi useljenju. A tu bi, smatra, moglo i bolje.

– Mi do sada nismo zadovoljni sa radom građevinske inspekcije i da, oni bi trebalo da pojačaju svoju kontrolu samih izvođača radova – poručio je Јevtić.

Nije teško, kaže, napraviti projekat koji će zadovoljiti propise. Teže je izvođače natjerati da ne štede gdje ne bi trebalo.

– Glavni problemi su u izvođenju, što izvođač pokušava da uštedi na manjoj količini materijala, manjoj marki betona, manje armature i nadzorni organ, koji ne može stalno da bude prisutan na gradilištu. Tu ja vidim ulogu inspekcije – naglasio je Јevtić.

Najaktivnije tržište nekretnina upravo je u seizmički najrizičnijem području – Banjaluci. Gradska građevinska inspekcija tokom godine izvršila je više od 2.000 kontrola. Sanja Džida iz Građevinske inspekcije Grada Banjaluka kaže – rijetke si situacije da investitori ne pribave građevinsku dozvolu za objekte kolektivnog stanovanja ili da stanje ne odgovara projektu.

– Nismo imali izvještaja da marka betona, projektovanja, ne odgovara onoj koja je ugrađena na objektima. Tu je, naravno, i nadzorni organ. Građenje je složen proces i svako u lancu odgovara za svoj dio posla – izjavila je Džida.

Prva oštećenja javljaju se kod zemljotresa jačine šest stepeni Merkalijeve skale. Obično je riječ o starijim objektima, posebno onima koji su dograđivani. Stručnjaci navode – sam zemljotres nije opasan. Opasna može da bude jedino gradnja na kojoj se štedi.

Izvor:(RTRS)

Izvor: Bl-portal

KOMENTARI

  • Telefon:
    +387 51 961 691

  • Save Mrkalja 13
    78000 Banja Luka
    Bosna i Hercegovina

O nama

Infostan je Internet bazirana aplikacija namjenjena zajednicama etažnih vlasnika i vlasnicima nekretnina a predstavlja našu verziju rješenja za međusobnu saradnju izvođača radova na održavanju kuća i stanova i samih vlasnika nekretnina.

© Copyright 2016 - 2024 Infostan - Izrada i projektovanje Infostan d.o.o. - Verzija 1.3
Politika privatnosti - Opšti uslovi poslovanja