• Dec

    11

    2019
  • 1249
Poziv građanima: Za krupni otpad pozovite „Čistoću“

Poziv građanima: Za krupni otpad pozovite „Čistoću“


Načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar, pozvao je sve Banjalučane, koji žele da se riješe starog namještaja, bijele tehnike ili nekog drugog krupnog otpada, da za odlaganje koriste usluge „Čistoće“, koja je ovih dana istakla novi, povoljniji cjenovnik za ovu vrstu usluga.

Bilčar je ukazao da građani plaćaju samo odvoz kućnog smeća, ali ne i krupnog otpada, te da je to praksa u svim gradovima, pa tako i u Banjaluci.

Nažalost, građani često odlažu ovu vrstu otpada po naseljima i uz kontejnere, stvarajući divlje deponije, zbog čega je važno da građani znaju da postoji mogućnost da se na legalan način riješe tog otpada – kaže Bilčar.

Po novom cjenovniku „Čistoće“, odvoz jednog komada ovakvog otpada košta 10 KM a odvoženje možete naručiti na broj +387 51 304 477.

Bacanje kabastog otpada po gradu predstavlja veliki problem i nadamo se da će ova cijena biti prihvatljiva sugrađanima – istakao je tehnički direktor “Čistoće” Milan Plavšić. On je dodao da i dalje postoji opcija iznajmljivanja kontejnera za krupni otpad po cijeni od 125 KM i više, zavisno od veličine.

Ovi kontejneri su pogodni za odlaganje građevinskog otpada prilikom sanacije ili renoviranja stanova ili kuća – rekao je Plavšić.

Istovremeno, na više lokacija na širem gradskom području instalirane su nadzorne kamere kako bi se otkrilo ko nelegalno odlaže krupni otpad. Svi „uhvaćeni“ na kameri prolijeđeni su na dalje procesuiranje u Komunalnu policiju, koja na osnovu tih snimaka izriče novčane kazne.

Zbog nepropisnog odlaganja otpada, građani mogu biti kažnjeni sa 100 do 1.000 KM, samostalni preduzetnici sa 200 do 1.000 KM, odgovorno lice u pravnom licu od 200 do 1.800 KM i pravna lica od 500 do 7.000 KM.

Podsjećamo na objavu od 27.11.2019.

Po novom cjenovniku „Čistoće“, Banjalučani od sada imaju mogućnost da plate odvoz samo jednog komada namještaja, što košta 10 maraka plus PDV.

U gradu se, nažalost, odomaćila negativna praksa da građani bacaju stari namještaj uz kontejnere i na divlje deponije širom Banjaluke, zbog čega je, kako navode nadležni, i uvedena ova nova usluga.

– Bacanje kabastog otpada po gradu predstavlja veliki problem i nadamo se da će ova cijena od 10 maraka plus PDV po komadu biti prihvatljiva sugrađanima – istakao je tehnički direktor “Čistoće” Milan Plavšić.

Podsjetio je da i dalje postoji opcija iznajmljivanja kontejnera za krupni otpad po cijeni od 125 maraka i više, zavisno od veličine.

U Gradskoj upravi nedavno su rekli da skoro svakodnevno izdaju naloge “Čistoći” za uklanjanje razbacanog otpada.

– Naša je molba i prijedlog ka ovom preduzeću zato bio da u ponudu uvedu nove tarife, kako bismo domaćinstva stimulisali da odlažu komunalni otpad, ali da im to nije veliki trošak. Nadam se da bi ovo moglo doprinijeti smanjenju kabastog komunalnog otpada u gradu i da će se građani radije odlučiti da plate 10 maraka za odvoz smeća nego da bacaju na divlje deponije – poručio je načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar.

Najavio je da Grad paralalelno nabavlja još kamera kojima će snimati nesavjesne pojedince koji nepropisno bacaju otpad širom grada. Podsjetimo da su skrivene kamere već instalirane na više lokacija i u javnosti su objavljeni prvi zabilježeni snimci sugrađana koji uz konjener bacaju stari namještaj i bijelu tehniku, dijelove mašina i automobila, te građevinski otpad. Ovi slučajevi su dalje proslijeđeni komunalnoj policiji.

Zbog nepropisnog odlaganja otpada građani mogu biti kažnjeni sa 100 do 1.000 KM, samostalni preduzetnici sa 200 do 1.000 KM, odgovorno lice u pravnom licu od 200 do 1.800 KM i pravna lica od 500 do 7.000 KM.
Iz Odjeljenja za komunalne poslove najavili su i novi projekat selektivnog prikupljanja otpada za iduće proljeće, koji bi za početak uključio 229 domaćinstva iz Rosulja. Biće obuhvaćena domaćinstva u ulicama: Stevana Markovića, Radoslava Lakića, Milana Stevilovića i XIV srednjobosanske brigade.

U domaćinstvima u ovim ulicama biće postavljene po dvije kante za otpad od 240 litara, od kojih jedna za komunalni otpad i biootpad, a druga za otpad za reciklažu: papir, karton, plastičnu i metalnu ambalažu, te staklo.

U fokusu nisu zgrade i naselja u kojima su postavljeni kontejneri, već ulice iz kojih se otpad prikuplja sa kućne adrese, koji su inače i najčistiji dijelovi grada.

– Domaćinstva će ubuduće imati i zadatak da razdvajaju otpad, što će radnici „Čistoće“ takođe odvoziti. Zauzvrat, odnosno kako bi ih stimulisali da razdvajaju otpad ponudićemo im umanjenje trenutne cijene odvoza komunalnog otpada za 30 odsto – naglasio je Bilčar, dodajući da će dobrobiti realizacijom projekta biti višestruke.

Na osnovu iskustva i rezultata iz ovog dijela grada, projekat će se polako proširiti i na druga naselja.

Nepropisno odlaganje

Banjalučani su putem aplikacije “Građanska patrola” prošlog mjeseca prijavili nepropisno odlaganje otpada na više lokacija i to u ulicama: Zelengorskoj, Stevana Bulajića, Bulevar cara Dušana i Krajiških brigade, Dujka Komljenovića, Franca Šuberta, Cara Dušana, te u naselju Dragočaj.

 

Izvor:SrpskaInfo

Izvor:(banjaluka.rs.ba)

Izvor: Bl-portal.com

KOMENTARI

  • Telefon:
    +387 51 961 691

  • Save Mrkalja 13
    78000 Banja Luka
    Bosna i Hercegovina

O nama

Infostan je Internet bazirana aplikacija namjenjena zajednicama etažnih vlasnika i vlasnicima nekretnina a predstavlja našu verziju rješenja za međusobnu saradnju izvođača radova na održavanju kuća i stanova i samih vlasnika nekretnina.

© Copyright 2016 - 2024 Infostan - Izrada i projektovanje Infostan d.o.o. - Verzija 1.3
Politika privatnosti - Opšti uslovi poslovanja