• May

    19

    2021
  • 666
Kvadrat stana u centru Banjaluke 3.000 KM

Kvadrat stana u centru Banjaluke 3.000 KM


BANJALUKA - Neizvjesnost zbog virusa korona nije mnogo uticala na odluke građana prilikom izbora nekretnine u Srpskoj pa je tako i ove godine, uprkos višoj cijeni kvadrata i izazovima u vrijeme pandemije, nastavljena potražnja za tek završenim stanovima.

Prema podacima Zavoda za statistiku RS, broj prodatih završenih novih stanova u Srpskoj u prvom tromjesečju ove godine veći je u odnosu na isti period lani za 0,6 odsto. Prosječna cijena prodatih novih stanova u prvom tromjesečju ove godine u odnosu na januar - mart lani viša je, izračunali su statističari, za 12,5 odsto.

“U prva tri mjeseca ove godine prodata su 363 nova stana u Srpskoj”, kazali su u Republičkom zavodu za statistiku.

Iako su cijene novih stanova u proteklih nekoliko mjeseci u porastu, a pandemija ne jenjava, prodavci nekretnina ističu da imaju pune ruke posla.

Direktor banjalučke agencije za nekretnine “Remaks” Dragan Milanović kaže da se u mjestima poput Banjaluke, Trebinja, Bijeljine, ali i Jahorine konstantno povećava broj gradilišta, ali i cijena kvadrata.

“Cijene novih stanova, koje ne prestaju da rastu, najbolji su pokazatelj kolika je potražnja. Svaka nova lamela, na primjer u Banjaluci, bude skuplja od 50 do 100 maraka po kvadratu”, rekao je Milanović.

Kad više ne bude potražnje za novim stanovima, dodao je on, i cijene će početi padati.

“Juče smo dobili obavještenje jednog klijenta o povećanju cijena novih stanova. U gradskom jezgru Banjaluke cijene novog kvadrata sada se kreću oko 3.000 KM”, istakao je Milanović.

Prema njegovim riječima, posljednjih godina potražnja za novim stanovima dobija primat.

Vlasnica agencije “Sim nekretnine” iz Bijeljine Jovana Despotović kaže da je, uzimajući u obzir trenutnu situaciju, zadovoljna prodajom novih stanova.

“Najviše traže nove stanove, odnosno u izgradnji. Mnogo bolje idu od starih stanova, jer je cijena gotovo ista. Cijena kvadrata u stanogradnji prati onu u novogradnji”, kazala je Despotovićeva.

Izgradnja zgrade na području Semberije i ne počne, a stanovi, kako kaže Despotovićeva, već budu rezervisani.

“Najjeftiniji kvadrat u novogradnji kod nas košta 1.500 KM. I to nije u centru grada, gdje cijena dostiže i 2.000 KM po kvadratu”, istakla je Despotovićeva.

Izvršni direktor Udruženja građana “OAZA” Trebinje Nedjeljka - Neška Ilijić kaže da su stanovi u ovom dijelu Srpske najskuplji te da uprkos tome idu kao alva.

“Trebinje je turističko mjesto, zbog čega novi stanovi idu kao na traci. Najmanje ih kupuju Trebinjci, a i oni koji se na to odluče, pazare da bi ih iznajmili turistima i tako zaradili koju marku”, kazala je Ilijićeva.

Proizvođačke cijene

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, proizvođačke cijene u stanogradnji u Srpskoj u prvom tromjesečju ove godine u poređenju sa četvrtim tromjesečjem lani više su za 1,8 odsto. Posmatrano prema vrsti građevinskih radova, u istom periodu, cijene mašinsko-instalacionih radova niže su za 0,1 odsto.

“Istovremeno, cijene elektroinstalacionih radova više su za 0,9 odsto. Za vodoinstalaterske i kanalizacione radove potrebno izdvojiti više novca za 1,4 odsto nego u istom periodu lani, dok su cijene arhitektonskih i konstrukcionih radova više za 2,0 odsto”, podaci su zavoda.

Izvor: Nezavisne

KOMENTARI

  • Telefon:
    +387 51 961 691

  • Save Mrkalja 13
    78000 Banja Luka
    Bosna i Hercegovina

O nama

Infostan je Internet bazirana aplikacija namjenjena zajednicama etažnih vlasnika i vlasnicima nekretnina a predstavlja našu verziju rješenja za međusobnu saradnju izvođača radova na održavanju kuća i stanova i samih vlasnika nekretnina.

© Copyright 2016 - 2024 Infostan - Izrada i projektovanje Infostan d.o.o. - Verzija 1.3
Politika privatnosti - Opšti uslovi poslovanja