• Apr

    02

    2023
  • 1076
Kordunaška 18  - ZEV za primjer

Kordunaška 18 - ZEV za primjer


Kako doživljavamo zgradu, taj zajednički prostor u kom se nalazi i naš stan? Da li je zgrada neki hodnik koji povezuje naš životni prostor sa ostatkom svijeta ili je i ona dio našeg života?

Oni koji žive u kući, desi se da dvorište i okućnicu uređuju i sređuju više i bolje nego samu kuću želeći da kada pređu prag odmore dušu i oči. A da li je tako i sa zgradam gdje živi više domaćinstava i gdje su stubište, lift, krov zajednički prostor koji služi istoj svrsi.

Odgovore na ova pitanja dao nam je predsjednik ZEV-a Kordunaške 18, Banja Luka. Nakon pročitanog teksta, shvatiće te da Kordunaška 18 danas služi za primjer mnogim ZEV-ovima, stanarima i domaćinima.

Naš sagovornik je predsjednik Upravnog odbora Kordunaške 18 manje od dvije godine i do sada je za svoje, a i tuđe mjesto pod suncem uradio mnogo.  Naravno, u našem društvu ne ide sve samo od sebe, a prepreke su mnoge i na svakom koraku.

Preuzimanje odgovornosti, za one koje ne znaju, nije uopšte lak zadatak. Prije svega, morate sazvati sastanak Skupštine stanara i uz konsenzus stanara izabrati članove za upravljanje i odlučivanje o važnim pitanjima kao i ključnu stvar svakog ZEV-a, a to su odluke o finansijskim obavezama.

Napomenućemo, da biti predsjednik, ili član Upravnog odbora i preuzimanje inicijative je zadatak koji pri tom niko ne želi da prihvati, bez obzira na prednosti i nedostatke.

44 stana raspoređeno na 8 spratova i prizemlje.

Pobrojaćemo najbitnije i najzahtjevnije zadatke koje je predsjednik uspješno završio uz pomoć nekolicine stanara:

- Najbitnije, a finansijski najzahtjevnije bila je obnova lifta. Sanacija lifta je trajala i imala je nekoliko faza. Savjet za ostale stanare koji ovo čitaju, a kojima je sigurnost na prvom mjestu:

1. Kao veći ZEV, predsjednik mora potražiti firme koje se bave sanacijom, popravkom ili odražavanjem liftova.

2. Kada ekipe izađu na teren i kada dobijete ponudu i predračun, isti morate predstaviti Upravnom odboru koji bi se trebao složiti sa uslovima i na osnovu kojih bi dali zeleno svjetlo za početak radova.

3. Kada je Upravni odbor donio odluku, radovi su počeli. Očišćeno je okno lifta, sređen interijer kabine lifta i zamjenjen je glavi komandni sklop.

4. Budući da je sigurnost na prvom mjestu, sanacija lifta mora proći tehnički pregled. Na tehnički prijem dolaze ovlaštena lica, neovisno od vašeg servisera lifta i koja utvrđuju ispravnost lifta.Ta usluga se posebno naplaćuje.

- Kao drugi veći izdatak je čišćenje krova. Kordunaška 18 je zgrada ravnog krova i sanacija istog je nešto što većinu zgrada sa ravnim krovovima muči. Krov je sastavljen od ploča koje se ponaosob moraju dići i očistiti kako bi voda nesmetano mogla oticati. Ukoliko imate ovakav krov a ne čistite, voda se nakuplja i vremenom počinje da curi stanaru ispod. Ako je zgrada napravljena od blokova kao i svaka druga lamela, voda će vrlo će brzo naći put i do onog ispod, pa ispod itd.

- Dalje, uslijedilo je krečenje stubišta. Nažalost, vrlo mala grupa stanara se odazvala na ovu vrstu aktivnosti, kao i svaku drugu. Onaj ko se odazvao prvi put uvjek će i tako u krug.

- Uslijedilo je i sređivanje vanjske fasade samog ulaza u zgradu, te je u planu da se postavi video nadzor ulaza. U ovom dijelu, kao i u mnogim drugim, Infostan pruža svoje usluge i pomoć, pronalazeći najbolje riješenje za svog dugogodišnjeg klijenta.

- Uredili su zajedničku prostoriju

- I na kraju, sređeno je pomalo zapušteno zelenilo oko zgrade. 

- Ovo nije kraj, u planu su mnogi drugi projekti: od sanacije ventila, elektrike, stubišnog svjetla i td.

U razgovoru sa predsjednicima ZEV-ova jedno je zajedničko. Moramo podići svijest i savjest stanara.

Zgrada je ipak prostor u kojem živimo, tu borave naši najmiliji i kojima želimo sve najbolje. Osnujte ZEV, odazovite se na akcije, uključite se u bitne procese odlučivanja kako ne bi sav posao spao na jedinku. Infostan, kao prijatelj ZEV-ovima, pomoći će vam u osnivanju ZEV, sakupljanju papirologije i prijavljivanju. Recite zbogom skupljačima vode po stubištima i dobijajte račune poštom ili na mail. Prijavite se za usluge kućnog majstora.

Jednostavno, budite Koridunaška 18 na još lakšiji način.

 

           

KOMENTARI

  • Telefon:
    +387 51 961 691

  • Save Mrkalja 13
    78000 Banja Luka
    Bosna i Hercegovina

O nama

Infostan je Internet bazirana aplikacija namjenjena zajednicama etažnih vlasnika i vlasnicima nekretnina a predstavlja našu verziju rješenja za međusobnu saradnju izvođača radova na održavanju kuća i stanova i samih vlasnika nekretnina.

© Copyright 2016 - 2024 Infostan - Izrada i projektovanje Infostan d.o.o. - Verzija 1.3
Politika privatnosti - Opšti uslovi poslovanja