• Jun

  21

  2019
 • 264
Deset metropola za ukidanje "stana na dan"

Deset metropola za ukidanje "stana na dan"


Deset evropskih gradova zahtijevalo je više pomoći od EU u borbi protiv Airbnb-a i drugih web-lokacija za iznajmljivanje, za koje tvrde da guše lokalno stanovništvo i mijenjaju lice gradova

U zajedničkom pismu, Amsterdam, Barselona, ​​Berlin, Bordo, Brisel, Krakov, Minhen, Pariz, Valensija i Beč kažu da "eksplozivni rast" globalnih platformi za kratkoročni boravak mora biti na dnevnom redu sljedećeg seta evropskih komesara.

U aprilu je generalni advokat Evropskog suda pravde donio neobavezujuće mišljenje da se prema zakonu EU Airbnb treba smatrati "pružateljem digitalnih informacija", a ne tradicionalnim agentom za nekretnine.

Taj status, ako ga potvrdi sud, omogućio bi Airbnb-u i sličnim platformama da slobodno djeluju preko bloka i, što je najvažnije, oslobodilo ih bilo kakve odgovornosti da osiguraju da posjednici poštuju lokalna pravila usmjerena na regulisanje odmora.

"Evropski gradovi vjeruju da bi se stanovi trebali koristiti prvenstveno za život u njima", navodi se u saopštenju gradova izdatom u Amsterdamu. "Mnogi pate od ozbiljnog nedostatka stambenog prostora. Tamo gdje se stanovi mogu iznajmljivati ​​turistima unosnije, nestaju sa tradicionalnog stambenog tržišta. ”

Gradovi su naveli da lokalne vlasti moraju biti u stanju da se suprotstave negativnim efektima buma kratkoročnih odmora, kao što su povećane rente za stalno nastanjene stanovnike i nastavak "turistifikacije", "uvođenjem vlastitih propisa u zavisnosti od lokalnih situacije".

Izvor: http://indikator.ba

KOMENTARI

 • Telefon:
  +387 51 238 130

 • Stepe Stepanovića 185A
  78000 Banja Luka
  Bosna i Hercegovina

O nama

Infostan je Internet bazirana aplikacija namjenjena zajednicama etažnih vlasnika i vlasnicima nekretnina a predstavlja našu verziju rješenja za međusobnu saradnju izvođača radova na održavanju kuća i stanova i samih vlasnika nekretnina.

© Copyright 2016 - 2019 Infostan - Izrada i projektovanje Navigo SC d.o.o. - Verzija 1.3
Politika privatnosti - Opšti uslovi poslovanja