• Feb

    07

    2018
  • 1338
Bioenergetska sela
  • Autor: Infostan
  • Kategorije: Vijesti ,
  • Oznake:

Bioenergetska sela


Bioenergetska sela već godinama postoje u mnogim evropskim državama. Kada je o Srbiji riječ, neka mjesta u zlatiborskom kraju pokušavaju da se preorijentišu na korišćenje biomase za proizvodnju energije. Selo Kostojevići, u opštini Bajina Bašta, prije 11 godina je dobilo toplanu. Oni su i danas jedino selo u Srbiji koje ima takav sistem grijanja. Međutim, toplana je poslovala sa gubicima, jer su kao energent koristili mazut, pa su za prelazak na biomasu morali da ulože oko 280.000 evra.

Kako tvrdi izvršni direktor Javnog preduzeća BB Term u Bajinoj Bašti Velimir Radovanović, a prenosi RTS, gubici na godišnjem nivou su iznosili između 7.000.000 i 8.000.000 dinara. On dodaje da je tako opravdan interes da se pređe na korišćenje drvne sječke. To je gubitak koji se napravi u visini te investicije u 4-5 godina.

U pogonima na biomasu se osim toplotne energije proizvodi i struja, dok se za toplovodne mreže koriste kotlovi manje snage. Koordinatorka projekta Bio vil, u Kostojevićima, Dragana Ivanović objašnjava da je uglavnom riječ o malim tehnološkim cjelinama. One omogućavaju stanovnicima sela da koriste sopstvenu proizvedenu energiju. Kako napominje Ivanovićeva, kotlovi su uglavnom na pelet, drvo, drvni otpad ili su to biogasna postrojenja.

Viši savjetnik za zaštitu životne sredine Regionalne razvojne agencije Zlatibor - Miloš Radojević smatra da takav ekološki koncept takođe omogućava i razvoj sela baziran na energetskom zadrugarstvu - formi koja se primjenjuje u razvijenim evropskim zemljama. Radojević ističe da mještani udruženi u zadruge sami mogu da se organizuju i tako efikasnije prikupe biomasu kojom raspolažu, izgrade postrojenja u kojima će je obrađivati i proizvoditi toplotnu energiju ili struju.

Oni na ovaj način mogu i da zarade, naglašava inženjer šumarstva Đorđe Marić dodajući da u Zlatiborskom okrugu ima dosta neiskorišćene biomase. On tvrdi da se trenutno upotrebljava svega 60% onoga što priraste na godišnjem nivou uz napomenu da i dalje 40% biomase ostaje u šumi za trajno uvećanje šumskog fonda. Marić zaključuje da resursa ima dovoljno, a uz podsticaje iz državnih i pretpristupnih fondova Evropske unije, naša sela bi mogla takođe da postanu bioenergetska.

Izvor: Agroklub

KOMENTARI

  • Telefon:
    +387 51 961 691

  • Save Mrkalja 13
    78000 Banja Luka
    Bosna i Hercegovina

O nama

Infostan je Internet bazirana aplikacija namjenjena zajednicama etažnih vlasnika i vlasnicima nekretnina a predstavlja našu verziju rješenja za međusobnu saradnju izvođača radova na održavanju kuća i stanova i samih vlasnika nekretnina.

© Copyright 2016 - 2024 Infostan - Izrada i projektovanje Infostan d.o.o. - Verzija 1.3
Politika privatnosti - Opšti uslovi poslovanja