• Sep

  17

  2020
 • 274
“Vodovod” hoće da svi stanari zgrada finansiraju komšije- neuredne platiše

“Vodovod” hoće da svi stanari zgrada finansiraju komšije- neuredne platiše


Predstavnici Zajednice etažnih vlasnika ulice Živojina Mišića brojeva 59 i 61 obratili su nam se sa problemom da preduzeće “Vodovod” insistira da ZEV potpiše ugovore o isporuci i potrošnji vode, kojima bi, kako su nam rekli preuzeli odgovornost za sve stanare i da se u slučaju da neki stanar ne izmiruje obaveze, uzme novac sa računa ZEV-a. To bi značilo da zbog nekog neurednog platiše trpe svi stanari i finansiraju ga.

Petko Jerinić, predsjednik Zajednice etažnih vlasnika, ulice Živojina Mišića brojeva 59 i 61, kaže da je “Vodovod” izdao ugovore za potpis o isporuci i potrošnji vode ZEV – ovima, a ti ugovori su prilagođeni, ističe on, samo domaćinstvima.

Ugasiće se ZEV ako ovako nastave

“Nisu prilagođeni Zajednicama etažnih vlasnika.  Ja kao predstavnik ZEV-a išao sam više puta u “Vodovod” i razgovarao sa njima, a oni su mi rekli da mi nista ne mogu pomoći. Oni ako nastave forsirati potpisivanje ovih ugovora, mislim da će “Vodovod” “uspješno” ugasiti ZEV – ove, jer oni neće nikada prihvatiti da plaćaju potrošnju vode za one neplatiše sa kojima se ni “Vodovod” nije mogao izboriti”, smatra Jerinić.

Dodaje da u Zakonu o zaštiti potrošača u RS, u Član 49. tačka 5 stoji: Krajnji potrošač koji se nalazi na mjestima zajedničke potrošnje kao što je ZEV, ima pravo da zahtjeva isporuku električne energije, vode i ostalih usluga od isporučioca.

Spremni i na to da o svom trošku instaliraju vodomjere

“Znači, onaj ko prodaje vodu, dužan je da ugradi vodomjer i da se prema tome obračunu plaća. “Vodovodu” sam se obraćao i pismeno, u ime ZEV-a koji broji 72 stana, u pismu sam napisao sledeće: Zbog nezadovoljstva o prekomjernoj potrošnji vode po članu domaćinstva, Etažni vlasnici su izrazili spremnost da o svom trošku instaliraju vodomjere kako bi smanjili troškove i potrošnju vode. Na osnovu člana 49. Stava 2 Zakona o zaštiti potrošača u RS dužni ste omogućiti ugradnju vodovoda, tj. mjernog uređaja kako bi lično kontrolisali potrošnju vode, svako u svom stanu”, pojašnjava Jerinić.

Vodovod ne želi dodatne vodomjere

Međutim, oni su mu, kako kaže, odgovorili da, iz razloga što se radi o objektu koji posjeduje vodomjer, postavljen i registovan od strane “Vodovoda”, za to preduzeće je to jedini mjerodavan vodomjeri, i interni vodomjeri se ne mogu prihvatiti kao mjerodavni.

Ne prihvatamo ugovor s Vodovodom

“Na osnovu toga proveo sam u ZEV-u peticiju u kojoj smo sa svojim potpisima rekli da mi kao zajednica ne prhvatamo potpisivanje ugovora sa “Vodovodom” i da prihvatamo samo da kao pojedinačna domaćinstva potpišemo te ugovore, jer ako se potpiše ugovor sa ZEV-om, onda ZEV mora plaćati račune umjesto dužnika. Na peticiju oni nisu ni reagovali”, objasnio je Jerinić.

Dodao je da ZEV, ako bi prihvatio ovaj ugovor, nema nikakve finansijske mogućnosti da neplatiše tužuje zbog duga vode, jer jedna tužba kod advokata košta 100 KM.

“Vodovod”: Određivanje potrošnje za svakog potrošača nadležnost ZEV-a

U preduzeću “Vodovod” kažu da takve slučajeve naplate susreću kod zajednica etažnih vlasnika koje upravljaju zgradama starije gradnje, odnosno kod kojih postoji jedan zajednički vodomjer za sve potrošače.

“Imajući u vidu da se potrošnja iskazuje zbirno, očitavanjem gorepomenutog jednog zajedničkog vodomjera, Vodovod ne može imati saznanja o pojedinačnim potrošnjama. Određivanje potrošnje za svakog potrošača posebno u nadležnosti je zajednice etažnih vlasnika”, kažu u “Vodovodu”.

Napomenuli su da su da su ZEV-ovi pravna lica i kao takvi registrovani su za upravljanje i održavanje zgradom, a vodovodne instalacije dio su zajedničkih dijelova zgrade.

U novogradnji prihvataju dodatne vodomjere

“U onim slučajevima gdje postoje interni vodomjeri, tj. u zgradama novije gradnje, Vodovod Banjaluka zaključuje ugovore sa svakim potrošačem posebno” , zaključili su u “Vodovodu”.

Izvor: Banjaluka.com

KOMENTARI

 • Telefon:
  +387 51 238 130

 • Stepe Stepanovića 185A
  78000 Banja Luka
  Bosna i Hercegovina

O nama

Infostan je Internet bazirana aplikacija namjenjena zajednicama etažnih vlasnika i vlasnicima nekretnina a predstavlja našu verziju rješenja za međusobnu saradnju izvođača radova na održavanju kuća i stanova i samih vlasnika nekretnina.

© Copyright 2016 - 2020 Infostan - Izrada i projektovanje Navigo SC d.o.o. - Verzija 1.3
Politika privatnosti - Opšti uslovi poslovanja