• Sep

    21

    2020
  • 765
Počelo rušenje kultnog kina "Kozara"

Počelo rušenje kultnog kina "Kozara"


BANJA LUKA - Bageri su 16.09.2020. počeli rušiti jedan od simbola grada, zgradu kultnog kina "Kozara", što je rastužilo mnoge građane koji su odrasli uz ovo kino.

Kino "Kozara" u centru grada godinama je već zapušteno, a Nacrtom regulacionog plana dijela centralnog područja grada, koji je usvojen prije dvije godine, na mjestu ove zgrade predviđena je stambeno-poslovna zona, odnosno gradnja zgrade od 12 spratova.

Kako saznajemo, rušenje starog kina "Kozara" je malo usporeno jer je krov sačinjen od kancerogenog materijala i mora se skidati posebnom opremom, pa su bageri najprije krenuli sa rušenjem tribina.

Za ovo kino veliki broj građana vežu lijepe uspomene.

"U njemu sam pogledala prvi film na velikom platnu, a poslije još mnogo velikih filmskih ostavarenja jer je odlazak u bioskop tada bio doživljaj i imali smo samo ovo kino", rekla nam je jedna građanka sa nostalgijom u glasu.

Njen sugrađanin je rekao da je često u slobodno vrijeme sa svojom suprugom volio otići pogledati film u ovom kinu.

Stanari Aleje Svetog Save, ulica Sime Šolaje i Bana Milosavljevića, koje se nalaze oko zgrade bivšeg kina "Kozara", ne žele da se na ovom mjestu izgradi stambena zgrada, jer smatraju da bi ona uticala na kvalitet njihovog života.

Jedan od predstavnika stanara koji žive u blizini rekao je da je pokrenuta peticija protiv gradnje zgrade od 12 spratova, jer je to za njih neprihvatljivo.

"Postoji više razloga zbog kojih mi ne želimo na ovom mjestu zgradu i apelujemo već dugi niz godina da se to ne desi. Nadamo se da će uvažiti naše apele i neće graditi zgradu", rekao je on.

Slobodan Stanarević, načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje, rekao je za "Nezavisne" da je na ovoj lokaciji planirana rekonstrukcija Ulice Sime Šolaje i Aleje Svetog Save, te izgradnja novog parking prostora.

"Investitor 'Cinema Tower' je u sklopu izgradnje ove zgrade namijenio otvaranje modernog kina, tako da ćemo na neki način oživjeti staro i kultno kino 'Kozara'", naglasio je Stanarević.

Dodao je da je planirana izgradnja novog javnog otvorenog parking prostora, i to uz ogranak saobraćajnice sjeverno od planiranog objekta s ciljem rješavanja problema parkiranja na ovoj lokaciji.

"Promjena lokacije podzemne garaže eventualno je moguća ako se grad i investitor dogovore i iznađu bolje rješenje", rekao je Stanarević.

Multipleks "Kozara" je primao posjetioce devet godina, sve dok 2009. godine nije zatvoren radi obnove, ali kino više nije bilo ponovo otvoreno.

Izvor: Nezavisne novine

KOMENTARI

  • Telefon:
    +387 51 961 691

  • Save Mrkalja 13
    78000 Banja Luka
    Bosna i Hercegovina

O nama

Infostan je Internet bazirana aplikacija namjenjena zajednicama etažnih vlasnika i vlasnicima nekretnina a predstavlja našu verziju rješenja za međusobnu saradnju izvođača radova na održavanju kuća i stanova i samih vlasnika nekretnina.

© Copyright 2016 - 2024 Infostan - Izrada i projektovanje Infostan d.o.o. - Verzija 1.3
Politika privatnosti - Opšti uslovi poslovanja