• Mar

    12

    2021
  • 714
Upućen apel: Poštovanje postojećih ili pooštravanje mjera

Upućen apel: Poštovanje postojećih ili pooštravanje mjera


Epidemiološka situacija u gradu je i dalje nepovoljna i sa tendencijom pogoršanja i u ovom momentu ključno je poštovanje svih propisanih mjera, kako se ne bi došlo u situaciju da se donesu rigoroznije mjere, saopšteno je poslije današnje sjednice Gradskog štaba za vanredne situacije.

-Štab je u zasjedanju od 11 časova i obraćanje javnosti jeste posljednji apel, poziv, molba građanima na poštovanje mjera, na maksimalnu disciplinu koja je moguća u ovom trenutku ako hoćemo da zadržimo postojeće mjere i da ne idemo u pooštravanje mjera – kazao je gradonačelnik Draško Stanivuković.

Kao Grad, kako je rekao imamo obavezu da prvo vodimo računa o zdravlju građana, ali da vidimo i našu privredu.

-U konstantnom smo „sukobu“ između medicine i ekonomije, između zdravlja i privrede i nalazimo se u velikom izazovu pronaći savršeni balans, koji gotovo i ne postoji.  Zato je ovo posljednji poziv i molba da svi zajedno pokušamo da izgradimo kolektivnu odgovornost da ne bismo morali da idemo u daljnje mjere. S tim u vezi, u koordinaciji sa republičkim institucijama, nastavićemo i jednu širu kampanju – naglasio je Stanivuković.

Kako je naveo, poštovanje mjera i dodatni oprez potrebni su i zbog početka vakcinacije kako bi sam proces imao smisla.

– U Domu zdravlja, kako su me obavijestili, počela je vakcinacija zdravstvenih radnika, a uskoro će krenuti i vakcinacija građana. U tom smislu, Grad ide u opremanje prostora u kojima će se obavljati ovaj proces – istakao je gradonačelnik.

Direktorica Doma zdravlja Banja Luka, Nevena Todorović kazala je da se epidemiološka situacija u gradu u zadnjih desetak dana pogoršala, kada je identifikovano 776 lica pozitivnih na koronu. U nedjelji prije te, bilo je 417 lica.

-Naše službe su preopterećene, imamo veliki pritisak pacijenata koji imaju akutne respiratorne tegobe i povišenu tjelesnu temperaturu, tako da se dnevno na nivou Doma zdravlja pregleda između 300 i 400 takvih pacijenata – naglasila je ona.

Kako je navela, u kovid ambulanti se pregleda oko 100 pacijenata, te se uzme oko 200 briseva. Zabrinjavajuće je, kako je rekla, da je oko 300 pacijenata sa težom kliničkom slikom trenutno smješteno na Univerzitetsko-kliničkom centru Republike Srpske.

-Kao medicinski dio Štaba sugerisali smo da se donesu ozbiljnije mjere za grad. Međutim, došli smo do konsenzusa da ćemo sačekati dan, dva ili tri da vidimo kako će se stanje dalje razvijati. Posebno je zabrinjavajuće što se povećao broj školske djece i nastavnika koji su zaraženi ili su u izolaciji. S obzirom na to da ne možemo identifikovati koja su to krizna područja, molimo sve da se pridržavaju svih propisanih mjera – kazala je dr Todorović.

Činjenica je da je sve veći broj zaraženih među đacima i nastavnicima, te je Štab danas dodatno razgovarao i sa predstavnicima aktiva direktora osnovnih i srednjih škola. Upućena je molba za dodatno sagledavanje svih mjera u osnovnim i srednjim školama i dodatnu opreznost i poštovanje svih mjera.

Štab je danas zaključio da će biti upućen dopis tržnim centrima i velikim marketima da prilikom organizovanja promocija i događaja obavezno moraju da traže saglasnost Grada i Doma zdrvlja, s obziiom na to da je uočena velika koncentracija građana na tim događajima.

Takođe, tzv. kovid redari u marketima treba intenzivnije da upozoravaju posjetioce na poštovanje propisnih mjera.

Poseban dopis biće upućen i zajednicama etažnih vlasnika da se obrati pažnja na okupljanja po stanovima te da se ista prijave Komunalnoj policiji, ali i da se pojača dezinfekcija zajedničkih prostora ZEV-ova.

Pozvani su svi poslodavci da organizuju rad što od kuće što na druge prihvatljive načine.

Zbog pojačnih nadzora, dio radnika iz drugih oragnizacionih jedinica Gradske uprave raspoređen je u Komunalnu policiju i Inspekciju.

Naložena je i pojačana dezinfekcija autobusa javnog prevoza.

U cilju podizanja svijesti o prevenciji širenja zaraze virusom korona, Grad će pojačano provoditi kampanju pod nazivom „Disciplinom do zdravlja“

  

Izvor: Grad Banja Luka

KOMENTARI

  • Telefon:
    +387 51 961 691

  • Save Mrkalja 13
    78000 Banja Luka
    Bosna i Hercegovina

O nama

Infostan je Internet bazirana aplikacija namjenjena zajednicama etažnih vlasnika i vlasnicima nekretnina a predstavlja našu verziju rješenja za međusobnu saradnju izvođača radova na održavanju kuća i stanova i samih vlasnika nekretnina.

© Copyright 2016 - 2024 Infostan - Izrada i projektovanje Infostan d.o.o. - Verzija 1.3
Politika privatnosti - Opšti uslovi poslovanja