• Apr

    26

    2020
  • 2787
Sve što ste htjeli znati o krečenju zidova prostorija u dvije boje

Sve što ste htjeli znati o krečenju zidova prostorija u dvije boje


Krečenje zidova neke prostorije u dvije boje trend je u uređenju interijera. Vjerojatno i vi razmišljate o takvom makeoveru… Prije nego krenete u realizaciju, saznajte na što sve trebate paziti jer nove nijanse ne znače nužno i stilski sklad i ljepotu.

Krečenje zidova u dvije boje odličan je način za uljepšavanje i oživljavanje interijera – prostor djeluje manje jednolično, a kombinacije boja mogu biti glavna atrakcija u sobi. Možda će baš to biti ono na čemu će svakome zapeti pogled i divit će odabranim nijansama. Pravilno odabrane boje zidova takođe mogu vizualno promijeniti dimenzije sobe – kako bi izgledala znatno veća nego što jest. Kako kombinovati boje kako bi dobili pravi efekat? Što sve treba znati prilikom bojenja? Je li ovo rješenje samo za hrabre? Odgovore na ova i druga pitanja saznajte u nastavku…

FOTO: HOME BOOK

Najbolje kombinacije

Iako je bojenje zidova u dvije boje već nekoliko godina izuzetno popularno, veliki problem za većinu predstavlja odabir pravih boja. Važno je da odabrane boje ne samo da odgovaraju dizajnu interijera ili našim željama, već da njihov spoj ne “bode” oči. Svakako je dobro potražiti inspiraciju u tv emisijama i časopisima o uređenju interijera, ali je dobro i promatrati, na primjer, u vrtu ili prirodi boje nekog egzotičnog cvijeća ili ptica. Nudimo vam nekoliko prijedloga kako biste postigli dobar efekat pri kombinavciji dvije boje…

FOTO: DULUX

Najlakše je obojiti zidove u dvije različite zasićene nijanse jedne boje, npr. tamno zelenu i svijetlozelenu. Zahvaljujući ovom jednostavnom triku, soba će sigurno izgledati zanimljivija nego u situaciji kada su svi zidovi prekriveni jednom hladnom bojom. Primjenjujući monokromatsku kompoziciju svijetlijih i tamnijih tonova, možete biti sigurni da će se boje međusobno nadopunjavati i biti u skladu jedna s drugom.

FOTO: HOME BOOK

Kako biste skladno kombinovali boje na zidovima, možete se osloniti i na njihovu “temperaturu”. Slične boje, npr. hladne poput sive, plave i ljubičaste, izgledati će dobro jedna do druge. Kombinacija toplih boja, npr. crvena, narančasta, bež ili žuta, takođe će biti zanimljiva i estetski ugodna. U tom slučaju, međutim, treba imati na umu da se specifične nijanse jedne boje mogu razlikovati u nivou topline koji nude – siva s većim dodatkom plavih pigmenata bit će hladna, ali ona sa smeđim pigmentima će biti topla. Svaki put trebate procijeniti “temperaturu” određenog uzorka boje.

FOTO: FRESH DESIGN PEDIA

Rješenje koje daje fantastične rezultate, ali je i najteže, kombinacija je kontrastnih odnosno komplementarnih boja. Dok je klasična crno-bijela kombinacija i više nego u redu, problem nastaje kada želite sobu oslikati izražajnijim i energičnijim bojama. Dokazano super rješenje je kombinacija crvene i zelene, plave i narančaste ili tirkizne i ružičaste.

Za ljude koji nemaju povjerenja u izbor boja, a istovremeno žele imati šareni zid u sobi, preporučujemo odabir sigurnog rješenja. Samo zapamtite da se odabrana boja, npr. crvena, zelena ili žuta, kombinuje s neutralnim bojama – bijelom, sivom ili crnom.

Kako bojama mijenjati dimenzije prostorije?

Pravilno odabrane boje mogu vizualno povećati ili smanjiti prostoriju. Tople boje, npr. crvena, bež i narančasta, obično čine prostor ugodnijim. Hladne boje, kao što su plava, siva ili bijela, vizualno je povećavaju i donose prozračnost.

FOTO: HOME BOOK

Korištenje dvije različite boje u unutrašnjosti također mijenja percepciju veličine interijera. Ako želimo da kratka soba izgleda duže, kraći zidovi trebaju biti obojani svijetlim nijansama hladnih boja, npr. bijelom, plavom ili sivom. Kada je problem kratak, ali širok interijer, bočne zidove (kratke) možete obojiti intenzivnom bojom, npr. crvenom ili smeđom, a duge zidove u svjetlu boju. To će optički produžiti prostor i izjednačiti njegove proporcije. Dobra ideja je i ovdje primijeniti kontrast boja, oslikavajući kratke zidove, npr. crnom a duge bijelom. U uskim, dugim hodnicima, bit će dobro obojiti kraće zidove jakom bojom. U ovom slučaju, činit će nam se da su nam bliže nego u stvarnosti.

MIRJANA MIKULEC INTERIJERI

Kako bojati malu sobu?

U velike prostorije gotovo da možete unijeti sve boje i nijanse, no problem nastaje kada imamo mali prostor. Kako pobojati zidove u dvije boje a da se ona dodatno ne smanji i izgleda manja nego što je u stvarnosti? Osnova za kombinaciju boja zidova u malim sobama je korištenje hladnih boja i relativno svijetlih nijansi koje će odražavati sunčeve zrake i vizualno povećavajući prostor.

FOTO: HOME BOOK

Samo na dobro osvijetljenim mjestima korisne su tamne boje na jednom zidu. Šareni zid izgleda sjajno, što je, npr. dobra pozadina za prostor za opuštanje s kaučima, policom za knjige ili stolom za ručavanje. Tamo gdje svjetlost doseže vrlo malo, npr. na sjevernoj strani, svijetle pastelne boje bit će najbolje za stilski naglasak bojama. U malim interijerima standardne visine treba zaboraviti i na obojeni strop – soba je tada niža, a time i manje prostrana.

FOTO: HOME BOOK

Samo u slučaju malih soba u stambenim zgradama, gdje se strop nalazi na visini od četiri do pet metara, korisno je smanjiti je vizualno pomoću boje. Imajte na umu da nije baš najbolji izbor koristiti vrlo moderne mat boje za bojanje zidova koje ne reflektuju sunčeve zrake. Boje sa satenom ili one s polumatnim teksturama bit će puno bolji zbor.

FOTO: HOME BOOK

Izvor: Indizajn.rtl.hr

KOMENTARI

  • Telefon:
    +387 51 961 691

  • Save Mrkalja 13
    78000 Banja Luka
    Bosna i Hercegovina

O nama

Infostan je Internet bazirana aplikacija namjenjena zajednicama etažnih vlasnika i vlasnicima nekretnina a predstavlja našu verziju rješenja za međusobnu saradnju izvođača radova na održavanju kuća i stanova i samih vlasnika nekretnina.

© Copyright 2016 - 2024 Infostan - Izrada i projektovanje Infostan d.o.o. - Verzija 1.3
Politika privatnosti - Opšti uslovi poslovanja