• Jul

    11

    2021
  • 1147
Stanovi skuplji, a potražnja i dalje velika

Stanovi skuplji, a potražnja i dalje velika


Cijene građevinskog materijala veće su u prosjeku za oko 30 odsto.

Pojedini proizvodi, poput čelika, čak i do 80 odsto. Sve to dovodi i do poskupljenja građevinskih radova i kvadrata stanova u novogradnji.

Međutim, potražnja za stanovima i pored sve većih cijena ne opada.

Poskupljenje građevinskog materijala krenulo je početkom godine prilično stidljivo. Međutim, dolaskom proljeća i građevinske sezone, cjene su sve više rasle.

Dušan Milanović, direktor preduzeća za prodaju građevinskog materijala, kaže da se najveće poskupljenje desilo u građevinskom željezu

- Dobavljači su poskupjeli a puno prizvoda je na bazi nafte - dodaje Milanović.

Dodatni udar su i nestašice pojedinih građevinskih materijala. Posljedica znatnog poskupljenja u građevinarstvu jeste dešavanje na svjetskom tržištu.

- Države velikih svjetskih ekonomija su upumpale desetine miljardi evra ili dolara u svoje ekonomije što je rezultiralo značajnim poskupljenjem materijala na svjetskom tržistu. Smatram da će naredna godina biti izuzetno teška za građevinsku industriju zbog plasmana poslovnih i stambenih prostora - ističe Borko Đurić, predsjednik Privredne komore Republike Srpske.

Povećanje cijene građevinskog materijala utiče na poskupljenje svih radova na novim objektima – od onih najmanjih poput moleraja pa do izrade fasada.

Investitor Miladin Stević kaže da je do prije par godina cijena kvadrata u Trebinju bila 1.700 maraka a danas je 3.000 KM.

Sve to utiče na cijenu kvadrata stanova. U Bijeljini kvadrat u novogradnji je već poskupio za 20%. Međutim, potražnja za novim stambenim prostorom ne opada. Kupuju mladi bračni parovi, ljudi iz Srpske koji rade u inostranstvu i oni sa nešto dubljim džepom.

- Cijena stanova je oko 1.800 KM po kvadratu. Evo sada imamo zgradu koju nismo ni počeli zidati a prodali smo više od polovine stanova - pojašnjava Ženjko Despotović iz Agencije za promet nekretninama.

Slično je u drugim gradovima Republike Srpske.

Velika potražnja ali i visoke cijene stanova najizraženije su u Trebinju.

Vedran Furtula, načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Trebinja navodi da bi ovoj građevinskoj sezoni trebalo da se izgradi 50 i više stambenih jedinica.

- Promet nekretnina je porastao čak i u odnosu na 2019 godinu. U 2020. je nešto to stalo zbog korone a sada je opet povećana prodaja - dodaje Mubina van Venisović iz Agencije ta nekretnine.

Iz agencija za prodaju nekretnina kažu da je ono što je u cijeloj priči pozitivno jeste činjenica da su aktuelni povoljni IRB krediti za mlade bračne parove i da Republika Srpska u odnosu na okruženje nema porez na promet nekretnina.

Izvor: RTRS

KOMENTARI

  • Telefon:
    +387 51 961 691

  • Save Mrkalja 13
    78000 Banja Luka
    Bosna i Hercegovina

O nama

Infostan je Internet bazirana aplikacija namjenjena zajednicama etažnih vlasnika i vlasnicima nekretnina a predstavlja našu verziju rješenja za međusobnu saradnju izvođača radova na održavanju kuća i stanova i samih vlasnika nekretnina.

© Copyright 2016 - 2024 Infostan - Izrada i projektovanje Infostan d.o.o. - Verzija 1.3
Politika privatnosti - Opšti uslovi poslovanja