• Nov

    05

    2020
  • 949
Rodić: “PROBLEME ZAJEDNICA ETAŽNIH VLASNIKA TREBA RJEŠAVATI INSTITUCIONALNO

Rodić: “PROBLEME ZAJEDNICA ETAŽNIH VLASNIKA TREBA RJEŠAVATI INSTITUCIONALNO


Problem funkcionisanja zajednica etažnih vlasnika (ZEV) trebalo bi riješiti institucionalno, novim modelom organizacije, poručio je Dragutin Rodić, kandidat Demokratskog narodnog saveza za gradonačelnika Prijedora. On je konstatovao da svaka stambena zgrada ne može riješiti svoje probleme, jer su oni višestruki.

Novi način organizacije doveo bi do toga da ne mora svaka zgrada pojedinačno djelovati, nego bi se to objedinilo finansiranjem dijelom iz budžeta Grada, dijelom iz zakupnina koje plaćaju etažni vlasnici, da pokušamo te probleme rješavati na jednostavniji način – rekao je Rodić koji se večeras sastao sa predsjednicima prijedorskih zajednica etažnih vlasnika.

Jedan od ponudenih modela odnosio se na formiranje odsjeka u okviru Gradske uprave, koji bi se bavio samo tim pitanjima, a nije isključeno ni osnivanje nekog novog preduzeća, po uzoru na gradove u okruženju. Time bi, po Rodićevim riječima, poboljšali život stanovnika zgrada.

– Gradska uprava Prijedor i dosad je pomagala i izdvajala sredstva, ali nije bilo moguće riješiti sva pitanja. Mi smo gasili požar, a sada nudimo institucionalni način djelovanja, sa mnogo većim obuhvatom. Ovakvim vidom organizacije, bilo bi više sredstava, pa bismo postepeno, u naredne četiri godine, te usluge podigli na viši nivo – rekao je Rodić.

Mukama stanara nekih stambenih zgrada kumovali su standardi u građevinarstvu i arhitekturi koji su, u jednom periodu, forsirali ravne umjesto klasičnih krovova. To se pokazalo velikim nedostatkom zbog prokišnjavanja, a saniranje krovova zahtijeva velika ulaganja. Stoga bi zajednicama etažnih vlasnika trebalo omogućiti solventnost i mogućnost traženja kredita kojima bi došli do potrebnih sredstava, mišljenja je DNS-ov kandidat za gradonačelnika Prijedora.

Pored prokišnjavanja, stambenim zgradama zajednički su problemi naplate. Neki od stanara nisu u mogućnosti, a neki ne žele da izmire tu svoju zakonsku obavezu. Međutim, svi bi trebalo da se domaćinski ophode prema mjestu u kojem žive, za dobro svih stanara, smatra Nevena Jatić, predsjednik ZEV-a u Ulici Vožda Karadorda 4.

– Etažne zajednice ne mogu da prikupe dovoljno novca da bi riješile sve probleme, zato nam treba pomoć Grada. Da se formira jedna institucija ili pri Gradskoj upravi ili odvojeno, sama za sebe. U tom slučaju bismo se udružili i zajednički, na nivou Grada, rješavali jedan po jedan problem, u zavisnosti od prioriteta – rekla je Jatićeva.

Ona je pohvalila stanare svoje stambene zgrade koji, kako je rekla, žele da sarađuju i shvataju to kao jedno domaćinstvo, bez obzira što je riječ o zgradi sa preko dvadeset stanova.

Uglavnom se uspijemo dogovoriti, što nije slučaj u svim zgradama – konstatovala je Nevena Jatić.

Izvor: Infoprijedor

KOMENTARI

  • Telefon:
    +387 51 961 691

  • Save Mrkalja 13
    78000 Banja Luka
    Bosna i Hercegovina

O nama

Infostan je Internet bazirana aplikacija namjenjena zajednicama etažnih vlasnika i vlasnicima nekretnina a predstavlja našu verziju rješenja za međusobnu saradnju izvođača radova na održavanju kuća i stanova i samih vlasnika nekretnina.

© Copyright 2016 - 2024 Infostan - Izrada i projektovanje Infostan d.o.o. - Verzija 1.3
Politika privatnosti - Opšti uslovi poslovanja