• Nov

    09

    2020
  • 887
Prva zelena bašta na krovu zgrade u Tuzli: Stanari dobili poseban ugođaj

Prva zelena bašta na krovu zgrade u Tuzli: Stanari dobili poseban ugođaj


Danas je u ulici ZAVNOBIH-a na broju 7 uz finansijsku podršku i mentorstvo Fondacije tuzlanske zajednice svečano otvorena prva bašta na krovu stambene zgrade u Tuzli. Iako su slične bašte na zapadu odavno standard, na naša vrata ulaze stidljivo kao novina.

Da stotinjak kvadrata golog betona postane raj za dušu, potrebno je uložiti malo dobre volje i vremena. Grupa komšija sa broja 7 uradila je upravo to i svojom inicijativom stanarima pružila poseban ugođaj. Etažni vlasnici ove zgrade realizovali su mnoge aktivnosti u svojoj zgradi, pa su ponosni nosioci titule administrativno najuređenije zgrade u BiH i nagrade „Bronzana grančica“ Turističke zajednice TK, koju su dobili upravo za ovu ideju.

Izudin Maleškić, kao vođa ove grupe i inicijative „Zelena bašta na krovu zgrade“ kojeg smo podržali kroz Fond Volim Tuzlu, kaže da ova inicijativa ima jako velik značaj za vrijeme pandemije, te da su na ovaj način željeli starijim stanarima i porodicama sa malom djecom osigurati siguran izlazak na zrak: „Zamisao je bila da našim starijim komšijama kojih ima dvadesetak učinimo život malo ljepšim i ugodnijim. Mogućnost boravka na svježem zraku, pogotovo u ljetnim mjesecima, za osobe treće životne dobi je od izuzetne važnosti, a pojava virusa Covid-19 potvrdila je ispravnost naše vizije. Želimo biti primjer i podstrek za druge, jer ovakve zelene površine na krovovima su idealne i za boravak male djece sa roditeljima. Zbog toga je u prvoj fazi poseban fokus bio na izgradnji zaštitne ograde koja će svim korisnicima pružiti osjećaj sigurnosti.“

Projektom je izolirana platforma na kojoj je smješten baštenski namještaj za sjedenje, ugrađeno korito i odvodne cijevi za vodu, razvedena struja i led rasvjeta, kako bi stanari mogli uživati u pogledu na grad i u večernjim satima.

Za održavanje prostora i vrta će biti zaduženi stariji stanari, za koje bi ovaj vid volonterizma bio radna terapija, a roditeljima će prostor predstavljati poligon za edukaciju svoje djece iz oblasti ekologije i zaštite životne sredine. Razvoj ovog projekta sačekati će proljeće i sigurni smo da je ovo samo početak mnogih aktivnosti u bašti, jer je sloga u ovom ulazu vidljiva i u ostatku ulaza, koji brižno održavaju uz podršku upravitelja BAM-Ivesttrade, koji će raditi dalji monitoring projekta i čiji su predstavnici danas prisustvovali otvorenju bašte.

Pozdravljamo ovu ideju i nadamo se da će stanari sa broja 7 uživati u posebnostima svoje zgrade. Nadamo se da će ova inicijativa potaknuti i druge da svoje betonske urbane prostore ozelene, kao što su to uradili sugrađani iz Ulice ZAVNOBiH.

Preuzeto sa:Tuzlanski.ba

KOMENTARI

  • Telefon:
    +387 51 961 691

  • Save Mrkalja 13
    78000 Banja Luka
    Bosna i Hercegovina

O nama

Infostan je Internet bazirana aplikacija namjenjena zajednicama etažnih vlasnika i vlasnicima nekretnina a predstavlja našu verziju rješenja za međusobnu saradnju izvođača radova na održavanju kuća i stanova i samih vlasnika nekretnina.

© Copyright 2016 - 2024 Infostan - Izrada i projektovanje Infostan d.o.o. - Verzija 1.3
Politika privatnosti - Opšti uslovi poslovanja