• Oct

    15

    2020
  • 856
Prazna zajednička kasa koči sanaciju dotrajalih fasada

Prazna zajednička kasa koči sanaciju dotrajalih fasada


BANJALUKA - Oštećene i dotrajale fasade na zgradama, osim što su neugledne, predstavljaju opasnost i po bezbjednost stanara i prolaznika, a njihova sanacija isključivo je u nadležnosti zajednica etažnih vlasnika, koje često nisu u mogućnosti da same plate troškove popravke.

Sa starije višespratnice u ulici Živojina Mišića u Boriku nedavno je ponovo otpala fasada, a stanari kažu da nemaju novca za obnovu.

- Fasada je sanirana prije dvadesetak godina i ispočetka nije bilo problema. Nakon što je fasada otpala, bočni dio zgrade je ostao nezaštićen od padavina i hladnoće, a sa svakom kišom na unutrašnjim zidovima stanova pojavljuje se vlaga. Dodatni problem su i rupe na toj vertikali koje su napravljene za fiksiranje skele kada je rađena sanacija pa je moguće  da i kroz njih kiša dopre do stanova - rekao je predsjednik ZEV-a u ovoj zgradi Strahinja Stojaković.

On dodaje da je za popravku neophodno najmanje 10.000 KM.

- Stanari su iz zajedničkog fonda prije nekoliko mjeseci sanirali kompletan krov. Taj novac smo skupljali godinama pa trenutno nemamo para za saniranje ove velike štete - naglasio je Stojaković.

Milorad Arlov, predsjednik ZEV-a u ulici Prve krajiške brigade 1 u naselju Starčevica koji može da bude primjer sloge i uspješnosti stanara, smatra da Gradska uprava nije obavezna pomoći stanarima jer bi oni trebalo da snose troškove u zgradi, isto kao što vlasnici kuća brinu o kućama.

- Niko drugi, osim stanara, nije dužan da popravlja kvarove, unutrašnje i spoljne. Sve što se tiče zidova, fasada, kanalizacije, vodoinstalacija, krova i druge infrastrukture dužni su da ulažu stanari, donacijama i mjesečnim izdvajanjem za održavanje zgrade - rekao je Arlov.

Dodao je da stanari moraju biti svjesni da je izdvajanje za održavanje zgrade obaveza kao i plaćanje komunalnih usluga, jer time uređuju svoj životni prostor.

Načelnik Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja Petar Bilčar kaže za “Glas Srpske” da vlasnici stambenih zgrada, stanari organizovani u ZEV-ove, upravljaju imovinom i dužni su da se o njoj brinu.

- Iako nije u zakonskoj obavezi, grad putem javnog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava već nekoliko godina pomaže ZEV-ove koji imaju namjeru da obnove fasade, na način da grad sufinansira dio troškova izrade fasada - rekao je Bilčar.

Dodaje da su ove godine u budžetu bila planirana sredstva za ovu namjenu, ali se zbog posljedica epidemije virusa korona, smanjenog priliva u budžet i rebalansom ovogodišnjeg budžeta odustalo od realizacije ovog projekta.

Opasnosti

Otpadanjem dijelova s dotrajalih fasada može doći do urušavanja dimnjaka, trošnih prozora, krovišta, crepova ili krovnih žljebova. Nerijetko se dešava da dijelovi zgrade padaju na trotoar, čime su ugroženi prolaznici.

Izvor: Glassrpske

KOMENTARI

  • Telefon:
    +387 51 961 691

  • Save Mrkalja 13
    78000 Banja Luka
    Bosna i Hercegovina

O nama

Infostan je Internet bazirana aplikacija namjenjena zajednicama etažnih vlasnika i vlasnicima nekretnina a predstavlja našu verziju rješenja za međusobnu saradnju izvođača radova na održavanju kuća i stanova i samih vlasnika nekretnina.

© Copyright 2016 - 2024 Infostan - Izrada i projektovanje Infostan d.o.o. - Verzija 1.3
Politika privatnosti - Opšti uslovi poslovanja