• Oct

    12

    2020
  • 715
Efekti rada “Eko toplana”

Efekti rada “Eko toplana”


Prelaskom s mazuta na biomasu kao energent za daljinsko grijanje, Grad Banjaluka i Vlada RS prvi put nisu morali finansijski intervenisati, a prosta računica pokazuje kako je za deset godina, od 2008. do 2018. godine, za potrebe nabavke mazuta, grad izdvojio oko 120 miliona maraka, što je jedan prosječan gradski budžet.

Gradskoj upravi ranije su rekli da su za novo postrojenje “Eko toplana” uložili 14,6 miliona maraka i da su time zaustavljena nova izdvajanja iz budžeta grada, te da im se ovo ulaganje isplatilo za nešto više od godinu.

Zbog svega, Banjaluka je prethodnih godina bila uskraćena za neke veoma značajne infrastrukturne i komunalne projekte.

Ovo rješenje je omogućilo saobraćajna rasterećenja, dolazak vodovodnih i drugih sistema do seoskih domaćinstava, rekonstrukcije vrtića i drugih objekata i kada se sve podvuče, računica je vrlo jasna za sve dobronamjerne i usmjerene na razvoj Banjaluke.

Dodaju kako je grad izgradnjom “Eko toplana” dobio funkcionalno i samoodrživo komunalno preduzeće sa stabilnim izvorima toplotne energije, a uveden je i 24-časovni režim rada, čime je podignut komfor potrošača koji su korisnici toplane.

U preduzeću “Eko toplane” kažu da su spremni za grijnu sezonu i kada je riječ o energentu.

“Naime, već krajem prošle sezone počela je nabavka drvnog sortimenta za predstojeću sezonu. Do sada je obezbijeđeno oko 95% potrebnog energenta, a nabavka se obavlja vlastitim sredstvima. Kompletna potrebna količina energeta će u skladu sa planom biti obezbijeđena do kraja ove godine”, kažu u preduzeću “Eko toplane”.

Dodaju kako je, uz promjenu energetna, preduslov za blagovremenu nabavku i redovno plaćanje računa za isporučenu toplotnu energiju. Procenat naplate koji je iz godine u godinu sve veći, pokazuje kako su Banjalučani odgovorni korisnici.

Pozitivni efekti korištenja drvne biomase

Inače, pozitivni efekti korištenja drvne biomase kao obnovljivog izvora energije ogledaju se u njenoj neutralnosti, odnosno smanjenom uticaju na životnu sredinu.

Pri sagorijevanju biomase emituje se u atmosferu onoliko ugljen-dioksida koliko biljke u toku rasta vezuju tokom procesa fotosinteze, pa je u tom slučaju koeficijent emisije ugljen-dioksida jednak nuli.

Eko toplane ostvarile pozitivan finansijski rezultat

Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke rekao je ranije da je najkrupnija stvar koja je urađena u protekle četiri godine, kada je u pitanju rad gradskih preduzeća u Banjaluci, rješenje problema gradskog grijanja, što jasno pokazuje ovogodišnje poslovanje “Eko-toplana”, koje su ostvarile profit od 200.000 KM.

On je naglasio da je “Gradska toplana” nakon više godina negativnog poslovanja napokon stala na noge.“Presječeni su dugogodišnji negativni procesi, koji su godišnje donosili minus od preko deset miliona KM”, kazao je Radojičić.

Dodao je da je, poređenja radi, veoma loša godina za gradsko grijanje bila 2016. godina, koja je završena s oko deset miliona KM u minusu u gradskoj toplani, a da je ove godine napokon ostvarila profit.

“Ove godine, prvi put, imamo 200.000 KM profita u budžetu, što je postignuto gradnjom nove ‘Eko-toplane'”, zaključio je Radojičić.

Izvor: Banjaluka.com

KOMENTARI

  • Telefon:
    +387 51 961 691

  • Save Mrkalja 13
    78000 Banja Luka
    Bosna i Hercegovina

O nama

Infostan je Internet bazirana aplikacija namjenjena zajednicama etažnih vlasnika i vlasnicima nekretnina a predstavlja našu verziju rješenja za međusobnu saradnju izvođača radova na održavanju kuća i stanova i samih vlasnika nekretnina.

© Copyright 2016 - 2024 Infostan - Izrada i projektovanje Infostan d.o.o. - Verzija 1.3
Politika privatnosti - Opšti uslovi poslovanja