• May

    29

    2020
  • 806
PLANIRATE DA KUPITE STAN Obratite pažnju na ove stvari

PLANIRATE DA KUPITE STAN Obratite pažnju na ove stvari


Ulaganje u nekretninu je velika investicija i zato je izuzetno važno da se prije same kupovine uvjjerimo u njen kvalitet. Procena kvaliteta vrši se iz više uglova, a ukoliko nemamo iskustvo u ovakvoj vrsti kupovine, često nam je potrebna pomoć kako ne bismo previdjeli određene važne detalje.

Seebiz izdvaja nekoliko savjeta, koji vam mogu pomoći da se bolje informišete.

Stanovi na oglasima mogu se prodavati putem određene agencije za nekretnine, što je češći slučaj, a mogu ih i vlasnici prodavati samostalno. I u jednom i u drugom slučaju, neophodno je da stan pogledate sami, odnosno da se lično uvjerite u kvalitet nekretnine.

Uz čiju pomoć procijeniti vrijednost nekretnine?

Na sajtu ste pronašli stan koji biste voleli da pogledate, međutim, ne znate na osnovu čega da izvršite procjenu kvaliteta? To znači da će vam biti potrebna pomoć ljudi koji se bave procjenom nekretnina.

Možete da angažujete samostalne agente koji se bave time, ili možete da kontaktirate agenciju koja će vam pomoći da pronađete najbolju opciju za novac kojim raspolažete.

Stručnjaci znaju šta treba da gledaju kada se nađu u prostoru koji je na prodaju. Mogu da procijene troškove ulaganja koji vas čekaju, kao i troškove održavanja određene nekretnine.

Koji faktori utiču na kvalitet određene nekretnine?

Prije svega, imajte uvid u osnovnu razliku između stanova koji su starogradnja i novogradnja. U zavisnosti od toga kada je zgrada građena, dobićete i bolji uvid u to koji materijali su korišćeni za tu izgradnju.

Kada uđete u stan, potrebno ga je premjeriti, kako biste vidjeli da li se kvadratura poklapa sa podatkom koji ste vidjeli. Zatim, potrebno je da provjerite podove, pločice i građevinsku stolariju.

Obratite pažnju na pločice u kupatilu, kako su postavljene i kakav im je nagib.
Ako već sami procjenjujete stan, ne bi bilo loše da sa sobom povedete i nekog majstora koji se razumije u instalacije, s obizirom na to da bi trebalo da provjerite i njihov kvalitet odnosno materijale od kojih su izrađene.

Preporuka je da izolacija na instalacijama bude od neke vrste gume, umjesto od plastike, pa i ovo uzmite u obzir prilikom procjene kvaliteta stana.

Kako birati između nove i stare gradnje?

Kao jednu od osnovnih prednosti stanova u staroj gradnji, agenti navode upravo kvalitet izgradnje, odnosno materijale od kojih je izrađena čitava zgrada.

Takođe, starogradnja se uglavnom nalazi u okviru projektovanih naselja, pa će vam tako i okolina biti znatno povoljnija za život – imaćete prodavnice, park, poštu, školu, vrtić, dom zdravlja.

Što se tiče novogradnje, prva stvar koju treba da provjerite jeste da li je zgrada uknjižena. Neuknjiženi stanovi mogu biti jeftiniji, ali je ulaganje u ovakvu nekretninu vrlo rizično, i ostavlja pregršt mogućnosti da budete prevareni, ili da nikada ne postanete pravni vlasnik nekretnine u kojoj živite.

Izvor: Banjaluka.net

KOMENTARI

  • Telefon:
    +387 51 961 691

  • Save Mrkalja 13
    78000 Banja Luka
    Bosna i Hercegovina

O nama

Infostan je Internet bazirana aplikacija namjenjena zajednicama etažnih vlasnika i vlasnicima nekretnina a predstavlja našu verziju rješenja za međusobnu saradnju izvođača radova na održavanju kuća i stanova i samih vlasnika nekretnina.

© Copyright 2016 - 2024 Infostan - Izrada i projektovanje Infostan d.o.o. - Verzija 1.3
Politika privatnosti - Opšti uslovi poslovanja