• Apr

    11

    2018
  • 1563
Održiva energetska efikasnost u BiH podržana od strane EU
  • Autor: Infostan
  • Kategorije: Vijesti ,
  • Oznake:

Održiva energetska efikasnost u BiH podržana od strane EU


Zahvaljujući fondovima EU biće olakšana zamjena prozora i vrata, kupovina novih kotlova za stanove ili kuće, kao i ulaganja u tehnologije za štednju energije.

Ova mogućnost je osigurana kroz Regionalni program za energetsku efikasnost za Zapadni Balkan (REEP Plus) koji finansira EU, a zahvaljujući uspostavljanju Programa finansiranja zelene ekonomije (GEFF) Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) čija je ukupna vrijednost za regiju 85 miliona eura.

Ovom inicijativom kombinuju se kreditne linije i grantovi EU za podršku takvim investicijama, pomaže se ekonomski rast, povećava energetska sigurnost i smanjuju emisije. Mogućnosti u okviru programa REEP Plus i GEFF predstavljene su 10. aprila u Sarajevu povodom pokretanja nove kreditne linije sa finansijskom institucijom ‘Partner mikrokreditna fondacija’ koja je pristupila programu nakon što su to učinile Unicredit banka Mostar, Unicredit banka Banja Luka i Sparkasse banka.

Andrea Vera, šef Odjela operacija za ekonomski razvoj, infrastrukturu i prirodne resurse pri Delegaciji EU u Bosni i Hercegovini, naglasio je obim podrške EU u promociji zelenih tehnologija i ulaganja u održivu energetsku efikasnost u stambenom sektoru u Bosni i Hercegovini i regiji.

“Kroz Regionalni program za energetsku efikasnost (REEP Plus) EU je obezbijedila 30 miliona eura za cijeli Zapadni Balkan. Ovo pokazuje našu predanost pružanju podrške BiH i drugim zemljama u regiji da ozelene svoje ekonomije kroz ulaganja u štednju energije i nove tehnologije. Zahvaljujući namjenskom paketu za investicijske poticaje i kroz podršku u okviru tehničke pomoći, doprinos EU za EBRD-ov Program finansiranja zelene ekonomije za stambeni sektor pomoći će u obebjeđivanju kredita u vrijednosti od 85 miliona eura za energetsku efikasnost u regiji. Samo u Bosni i Hercegovini sredstva od 22 miliona eura su već namijenjena za četiri partnerske institucije, zajedno sa dodatnih 4,5 miliona eura iz grant fondova EU kroz Program REEP Plus”, rekao je Vera.

Mikrokreditnoj fondaciji “Partner” odobren je kredit u iznosu od 10 miliona KM za kreditiranje mjera energetske efikasnosti u stambenom sektoru. Očekuje se da će zahvaljujući ovoj novoj kreditnoj liniji više od 2.200 stambenih objekata na teritoriji BiH biti u mogućnosti da investiraju u poboljšanje energetske efikasnosti.

Ovi krediti, zajedno sa grantovima EU biće namijenjeni za finansiranje mjera energetske efikasnosti kao što su: toplotna izolacija objekata, zamjena prozora i vrata, kupovina kotlova na pelet i biomasu, solarni kolektori, fotonaponski paneli, toplotne pumpe, ekonomska rasvjeta i druge mere koje donose štednju i udobnost krajnjim korisnicima.

GEFF u Bosni i Hercegovini je dio Regionalnog programa energetske efikasnosti za Zapadni Balkan (REEP), koji finansira EU, a realizuje se u partnerstvu sa Sekretarijatom Energetske zajednice. Ukupno, Program REEP Plus će imati koristi od 135 miliona eura investicija u stambenom  sektoru, uz podršku od 30 miliona eura iz grantova EU, 1,8 miliona eura iz Evropskog zajedničkog fonda za Zapadni Balkan, kao i 3,3 miliona eura obezbijeđenih od strane Saveznog ministarstva finansija Austrije.

Više informacija o GEFF-u u Bosni i Hercegovini

WBIF – Investiranje u energetsku efikasnost na Zapadnom Balkanu

Izvor: europa.ba

KOMENTARI

  • Telefon:
    +387 51 961 691

  • Save Mrkalja 13
    78000 Banja Luka
    Bosna i Hercegovina

O nama

Infostan je Internet bazirana aplikacija namjenjena zajednicama etažnih vlasnika i vlasnicima nekretnina a predstavlja našu verziju rješenja za međusobnu saradnju izvođača radova na održavanju kuća i stanova i samih vlasnika nekretnina.

© Copyright 2016 - 2024 Infostan - Izrada i projektovanje Infostan d.o.o. - Verzija 1.3
Politika privatnosti - Opšti uslovi poslovanja