• Jul

    13

    2020
  • 771
Novina u gradnji zgrada: Podzemnim kontejnerima žele se riješiti smeća
  • Autor: Infostan Banja Luka
  • Kategorije:
  • Oznake:

Novina u gradnji zgrada: Podzemnim kontejnerima žele se riješiti smeća


Grad je uveo novinu kod gradnje stambeno-poslovnih objekata, koja omogućava investitorima da izgrade podzemne kontejnere za odlaganje smeća, a zauzvrat iznos koji ulože u te radove će im biti odbijen od troškova koji su dužni da plate za građevinsku dozvolu.

Nadležni se nadaju da će tom promjenom spriječiti da nastane problem koji muči mnoge građane u stambenim blokovima, a to je nedostatak kontejnera.

Ova promjena je uvedena na jednoj od prethodnih zasjedanja Skupštine grada prilikom donošenja odluke o cijeni radova javne infrastrukture.

“Sada je praksa, naprimjer, da kada investitor na određenoj lokaciji mora graditi infrastrukturu koja nedostaje kao što su put, kanalizacija ili vodovod, on sklopi ugovor s Gradom za izgradnju te nedostajeće infrastrukture i onda se ti troškovi njemu odbijaju od građevinske dozvole”, rekao je načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar.

Infrastruktura

Dodao je da Grad tako indirektno gradi infrastrukturu preko investitora, te da su to željeli proširiti na druge oblasti.

“Sada postoji mogućnost da, ako investitori to žele i ako to prostorno planska dokumentacija dozvoljava, mogu graditi podzemne kontejnere, a da im se ti radovi odbijaju na isti način kao i u prethodnim slučajevima”, naveo je on.

Objašnjava da bi se tako mogao isključiti problem koji imaju mnoge zgrade, a to je da nema dovoljno kontejnera za odlaganje smeća, jer nema dovoljno mjesta na površini za njihovo postavljanje.

“Oni bi u tim slučajevima bili pod zemljom, ne bi zauzumali prostor na površini i bilo bi mnogo urednije. Takve prakse imaju zemlje u okruženju i mi kroz ove promjene u propisima pokušavamo da ih uvedemo i kod nas”, precizirao je Bilčar.

Izvor:  banjaluka.com

KOMENTARI

  • Telefon:
    +387 51 961 691

  • Save Mrkalja 13
    78000 Banja Luka
    Bosna i Hercegovina

O nama

Infostan je Internet bazirana aplikacija namjenjena zajednicama etažnih vlasnika i vlasnicima nekretnina a predstavlja našu verziju rješenja za međusobnu saradnju izvođača radova na održavanju kuća i stanova i samih vlasnika nekretnina.

© Copyright 2016 - 2024 Infostan - Izrada i projektovanje Infostan d.o.o. - Verzija 1.3
Politika privatnosti - Opšti uslovi poslovanja