• Jul

    07

    2020
  • 5507
KOMPLETNO RENOVIRANJE STANA U ZGRADI

KOMPLETNO RENOVIRANJE STANA U ZGRADI


Renoviranje stana je finansijski i organizacijski veliki zalogaj. Pre svega je bitno da logično uskladimo sve faze renoviranja stana i uspešno planiramo troškove. Napisali smo nekoliko riječi o cijeni kompletnog renoviranja prosečnog stana.

U nastavku:

1. Faze renoviranja stana

2. Nove električne instalacije

3. Kompletno renoviranje vodovoda i otokaž

4. Građevinski radovi, rušenje i podovi

5. Kupatilo

6. Molerski radovi

7. Polaganje novog parketa

8. Vrata i prozori

1. Faze renoviranja stana

Kada smo na početku procesa renoviranja stana u zgradi ili kući, ako je to menjanje parketa ili odstranjivanje zida, bićemo primorani da zbog prljavštine i dostupa ispraznimo cio stan. Zato je logično da se odlučujemo za kompletno renoviranje starog stana.

Ako ćemo renoviranje da organizujemo samo, moramo paziti na redosljed građevinskih i zanatskih radova u takvom redu da imamo što manje dodatnih troškova i problema kod izvođenja.

(0) Kada potpuno ispraznimo stan (1) prvi dolaze radovi rušenja i grubi građevinski radovi. (2) Za tim slede grube vodovodne i električne instalacije u stanu, (3) potom i nove košuljice (estrih). (4) Posle estriha moramo isplanirati kompletne električne instalacije i konačno razvođenje vodovoda ili novog podnog grijanja.

(5)Idealno je, da posle estriha izvedemo još grube i fine malterske radove zidova i plafona u stanu. (6) Potom sledi izravnavanje, uglađivanje i krečenje zidova. (7) Kada imamo okrečene zidove, možemo da polažemo parket (8) Zadnja faza je fina montaža utičnica, prekidača i drugog elektro materijala.

Na osnovu više primjera kompletnih renovacija starijih stanova u bloku, renoviranje smo razdelili na sve potrebne faze i finansijski ih odredili.

2. Nove električne instalacije

Renoviranje električnih instalacija u starom stanu znači kompletnu promjenu svih razvoda kablova i razvodnih ormara. Električar će na osnovu označenih mjesta za priključke, utičnice i prekidače spremiti ponudu za rad i nabavku materijala. Elektroinstalaterski radovi kod adaptacije stana uglavnom obuhvataju:

- udubljivanje zidova za PVC cevi

- mjenjanje razvodnog ormara i novo vezivanje

- mjenjanje električnih kablova i cevi po cijelom stanu

- ubacivanje novih dozera

- montaža rasvete

- puštanje sistema i proba električnih instalacija

Cijena renoviranja električnih instalacija u stanu u tom opsegu elektro radova je 40EUR/m2 površine stana, dakle cena novih instalacija za stan veličine 60m3 iznosi 2500EUR.

3. Kompletno renoviranje vodovoda i otokaž

Vodoinstalater ili izvođač mašinskih instalacija će najpre, u sklopu rušenja i grubih građevinskih radova, izvesti grube vodovodne instalacije, sa udubljivanjem za otoke i cijevi vodovoda. Nakon odrađenih keramičkih radova će izvesti i montažu sanitarne opreme. Ponuda za renoviranje vodovoda bi obuhvatala:

- odstranjivanje postojećih vodovodnih cijevi

- razbijanje poda za nove otoke

- dubljenje zidova vodovod

- polaganje novih cijevi vodovoda

- polaganje novih cijevi otoka

- montaža sanitarne opreme u kupatilu

Cijena renoviranja vodovoda u starijem stanu, koje obuhvata navedene postupke, iznosi 60EUR/m2 stambene površine, a kompletni vodovodni radovi za cio stan bi tako koštali oko 3000EUR.

4. Građevinski radovi, rušenje i podovi

Svako kompletno renoviranje stana obuhvata i građevinske radove. Građevinski radovi predstavljaju mali deo troška renovacije, osim ako smo se odlučili za rušenje nosećih zidova. Građevinski radovi uglavnom obuhvataju i rušenje, a ponuda kod renoviranja stana će sadržati te stavke:

- pražnjenje stana

- odstranjivanje podova, parketa, keramike

- odstranjivanje štokova vrata

- odvoz otpadaka na deponiju

- obrada gornjih greda

- izravnavanje podova i izrada novog estriha u stanu

- zidanje za električne i vodovodne instalacije

- grubi i fini malteri na zidovima, koje su bile oštećene

Cijena osnovnih građevinskih radova kod kompletnog renoviranja stana se kreće oko 25EUR/m2 stambene površine, kod prosečnog stana, dakle, 1500EUR.

5. Kupatilo

Novo kupatilo u stanu predstavlja srazmerno veliki trošak, što je razumljivo. Renoviranje i modernizacija starog kupatila zahteva puno preciznih radova različitih izvođača, a i potrebno je nabaviti i montirati svu sanitarnu opremu. Kod renoviranje celog kupatila ćete osim vodovodnih i elektroinstalacija morati da uradite i sljedeće:

- nabavka keramike npr. srednjeg razreda

- polaganje keramike sa fugiranjem

- nabavka i montaža WC šolje sa vodokotlićem

- nabavka i montaža kade i tuš kabine

- kupatilska galanterija sa umivaonikom, montaža i nabavka

- montaža armatura – slavina, na umivaoniku i kadi

- kompletan materijal za renoviranje kupatila

Prosečno veliko kupatilo će Vas koštati između 4000 in 5000EUR , cena kupatila po kvadratnom metru se kreće između 500 i 800EUR/m2 po povrršini kupatila.

6. Molerski radovi

Krečenje stana kod renoviranja je trenutak kada će Vaš stan već polako dobiti prijatan izgled. Molerski radovi za ceo stan će obuhvatati uglađivanje i brušenje a potom i krečenje plafona i zidova u svim prostorima. Radovi koje će, kod renovacije, raditi moler su:

- brušenje zidova i plafona

- premazivanje zidova i plafona emulzijom

- gletovanje špaleta i betonskih površina

- krečenje plafona i zidova

- obrada prelaza lajsnama

Cijena za prosečne molerske radove kod kompletnog renoviranja stana iznosi oko 25EUR/m2 stambene površine, što je kod prosečnog stana oko 2000EUR ukupno.

7. Polaganje novog parketa

Parketarski radovi će Vašem novom stanu dati konačan izgled. Kod renoviranja stana preporučujemo trojslojne gotove parkete, koji omogućavaju brzo polaganje. Polaganje parketa odradite odmah nakon krečena stana. Parketar će za Vas odraditi:

- nabavku parketa

- polaganje parketa

- brušenje i lakiranje parketa.

Prosečna cijena polaganja parketa se lreće oko 33EUR/m2 stambene površine, zajedno sa parketom, tako da će Vas nov parket u prosečnom stanu koštati oko 2000EUR.

8. Vrata i prozori

Teško je oceniti koliko koštaju prozori i vrata kod renoviranja stana, ali možemo reći, da je cena za nabavku i montažu prosečnih jednokrilnih furniranih vrata oko 200EUR/kom.

Ulazna vrata sa protivprovalnom zaštitom, koja su zvučno izolovana, zajedno sa montažom koštaju oko 1300EUR.

Cena kompletnog renoviranja stana je oko 450EUR/m2 stambene površine, pri čemu smo računali na materijale srednjeg kvaliteta i prosečnu cenu kvalitetnih izvođačkih usluga.

Ukoliko vlasnik nekretnine odluči za renoviranje stana, dovoljno je da kroz aplikaciju pokrene proceduru nabavke. Sve kompanije u našoj bazi koji se bave navedenim djelatnostima mogu da pogledaju zahtjev i pošalju ponude koje ostaju vidljive do izbora ponuđača

Kroz navedeni sistem, vlasnik ili korisnik nekretnine ima osiguranu transparentnost, štedi novac te ima mogućnost da detaljnije pregleda same kompanije koje su izrazile interesovanje za saradnju

Ova usluga je besplatna za sve zajednice etažnih vlasnika kao i vlasnike stanova i poslovnih prostora (članove ZEV-a)

Kako da uneste kompaniju u bazu možete pogledati na OVOM linku.

Izvor: Daibau.rs , Infostan

 

KOMENTARI

  • Telefon:
    +387 51 961 691

  • Save Mrkalja 13
    78000 Banja Luka
    Bosna i Hercegovina

O nama

Infostan je Internet bazirana aplikacija namjenjena zajednicama etažnih vlasnika i vlasnicima nekretnina a predstavlja našu verziju rješenja za međusobnu saradnju izvođača radova na održavanju kuća i stanova i samih vlasnika nekretnina.

© Copyright 2016 - 2024 Infostan - Izrada i projektovanje Infostan d.o.o. - Verzija 1.3
Politika privatnosti - Opšti uslovi poslovanja