• Mar

    20

    2024
  • 235
NOVI SJAJ STARIH ZGRADA: Grad Gradiška sufinansira sa 100.000 KM za obnovu fasada u Gradišci

NOVI SJAJ STARIH ZGRADA: Grad Gradiška sufinansira sa 100.000 KM za obnovu fasada u Gradišci


GRADIŠKA – Za obnovu fasada na stambenim zgradama iz gradskog budžeta za ovu godinu biće izdvojeno 100.000 maraka.

Time će uveliko biti poboljšani uslovi stanovanja, a takođe bitno uljepšan izgled ovih zgrada kao i samog grada.

Zgrade koje su izgrađene prije pedesetak godina su bile zapuštene, a pokušaji obnove proteklih godina bezuspješni. Sada će taj posao napokon biti urađen novcem kojeg su sakupili stanari, a pomogla Gradska uprava Gradiška.

-Na osnovu Javnog poziva za sufinansiranje projekata poboljšanja energetske efikasnosti zgrada zajednica etažnih vlasnika, za rekonstrukciju fasada dvije zgrade u Vidovdanskoj ulici u Gradišci iz gradskog budžeta u 2021. u 2022. godini izdvojeno je oko 260.000 KM što je uveliko doprinijelo ljepšem izgledu centra grada – rekao je gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić.

U posljednje vrijeme zajednice etažnih vlasnika su sve aktivnije, u saradnji sa gradskom upravom, kako bi iznašli rješenje mogućnosti obnove fasada svojih zgrada.

Načelnika gradskog Odjeljenja za stambene i komunalne poslove Vedrana Kneževića ističe da je u budžetu za 2024. godinu za ove namjene predviđen iznos do 100.000 KM

-Prošle godine potpisan je ugovor o sufinansiranju rekonstrukcije fasade zgade ZEV G3 u Karađorđevoj ulici, koja je trenutno u toku. Što se tiče ove godine Javni poziv će biti raspisan ranije nego prethodnih godina, kako bi se sve procedure mogle završiti ranije i odobreni projekat mogao biti završen do kraja građevinske sezone – istakao je Knežević.

Predsjednik ZEV zgrade G3 Dejan Šljivić rekao je da stanari bez podrške Gradske uprave sigurno ne bi mogli sami da izdvoje 140.000 KM za rekonstrukciju fasade i time svoju zagradu učine ljepšom i energetski efikasnijom.

Prema riječima Šljivića, Grad Gradiška sufinansirao je projekat sa 70.000 KM, dok je 28 stanara zgrade izdvojilo prosječno po 2.500 KM, a predviđeno je da radovi budu završeni do početka ljeta ove godine.

Obnova fasade u Gornjim Podgradcima

Obnovu stambene zgrade u Gornjim Podgradcima, finasirao je kabinet srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, a na molbu Mjesne zajednice.

Problem pojedinih ztambenih zgrada

Najveći problem trenutno je, tvrdi Knežević, veoma loše stanje zgrade P+14 u centru grada, ali vrijednost projekta rekonstrukcije fasade ove zgrade premašuje mogućnosti Gradske uprava i samih stanara.

Knežević je dodao da će za ovu i naredne godine biti razmotrena i mogućnost da Grad Gradiška poveća trenutni procenat od 50 odsto učešća u odobrenim projektima sanacija fasada zgrada zajednica etažnih vlasnika.

Izvor: Mojagradiska

KOMENTARI

  • Telefon:
    +387 51 961 691

  • Save Mrkalja 13
    78000 Banja Luka
    Bosna i Hercegovina

O nama

Infostan je Internet bazirana aplikacija namjenjena zajednicama etažnih vlasnika i vlasnicima nekretnina a predstavlja našu verziju rješenja za međusobnu saradnju izvođača radova na održavanju kuća i stanova i samih vlasnika nekretnina.

© Copyright 2016 - 2024 Infostan - Izrada i projektovanje Infostan d.o.o. - Verzija 1.3
Politika privatnosti - Opšti uslovi poslovanja