• Jul

  20

  2020
 • 73
Nova šansa za mlade bračne parove u Doboju

Nova šansa za mlade bračne parove u Doboju


DOBOJ – Mladi bračni parovi u Doboju imaju novu šansu da lakše dođu do krova nad glavom zahvaljujući trećem javnom pozivu za sufinansiranje kupovine ukupno 100 stanova na području grada, koji je objavljen u petak.

Kako je precizirano u pozivu, koji ostaje otvoren 30 dana od dana objavljivanja, sufinansiranje podrazumijeva dva modela. Prema prvom modelu Gradska uprava finansira 49 odsto, a supružnici 51 odsto vrijednosti stambene jedinice, u slučaju da oni biraju stan.

Prema drugom modelu, grad finansira 70 odsto vrijednosti, a supružnici 30 odsto, ali nemaju pravo izbora stana, odnosno izbor se obavlja za 12 raspoloživih stambenih jedinica izabranih javnim pozivima.

Kako je navedeno u konkursu, stan od 40 do 75 metara kvadratnih mora da bude novoizgrađen i da se nalazi na području grada Doboja, a maksimalna cijena stambene jedinice po metru kvadratnom je do 1.600 KM sa PDV-om. Pravo na sufinansiranje imaju bračni parovi koji su državljani Republike Srpske/BiH, mlađi od 30 i stariji od 18 godina, a da su zaključili brak poslije 11. septembra 2019. godine.

Bar jedan od supružnika treba da ima prebivalište na području Doboja u neprekidnom trajanju od najmanje tri godine od dana prijave na javni konkurs. Nijedan od supružnika ne smije biti vlasnik/suvlasnik nepokretnosti na području BiH, niti da je prometovao nepokretnost u posljednje tri godine od dana prijave na javni konkurs“, navedeno je u pozivu.

Supružnici treba da imaju namjeru ostvarenja stalnog boravka na području Doboja u periodu od najmanje 20 godina od dana zaključenja ugovora, odnosno, u tom periodu imaju obavezu da periodično dokazuju boravak u stanu koji ne mogu prodati, niti izdati u zakup.

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić kazao je za “Glas Srpske” da su u prva dva poziva dodijeljeni stanovi za 20 bračnih parova i da se očekuje da će ovog puta taj broj biti veći, jer je u opticaju više stambenih jedinica.

Uprkos posljedicama epidemije virusa korona na budžet grada, ovaj projekat ostaje naš prioritet i nastavljamo sa njegovom realizacijom. Na ovaj način želimo da povećamo natalitet i zadržimo mlade u našem gradu i Republici Srpskoj. Interesovanje je veliko i možemo reći da se prvi rezultati već osjete, jer imamo veći broj vjenčanih posljednjih mjeseci“, istakao je Jerinić.

Dodao je da će Skupština grada Doboja u narednom periodu donijeti odluku prema kojoj će stan koji je sufinansirao grad preći u trajno vlasništvo parova koji dobiju treće dijete.

Oni će u tom slučaju moći da prodaju stanove, prihoduju određen iznos da bi mogli da ulože u veće stanove za svoje porodice“, naglasio je Jerinić.

Prijave na javni poziv sa dokumentacijom mogu se dostaviti na adresu grada Doboj, odnosno Radnog tijela za sufinansiranje sredstava za kupovinu 100 stanova u svrhu podsticanja mladih bračnih parova na području grada Doboja. Komisija će ocijeniti kompletnost prijava i utvrditi listu kandidata koji ispunjavaju uslove javnog poziva, a odluku o utvrđivanju liste kandidata donijeće gradonačelnik.

Izvor: Capital.ba

KOMENTARI

 • Telefon:
  +387 51 238 130

 • Stepe Stepanovića 185A
  78000 Banja Luka
  Bosna i Hercegovina

O nama

Infostan je Internet bazirana aplikacija namjenjena zajednicama etažnih vlasnika i vlasnicima nekretnina a predstavlja našu verziju rješenja za međusobnu saradnju izvođača radova na održavanju kuća i stanova i samih vlasnika nekretnina.

© Copyright 2016 - 2020 Infostan - Izrada i projektovanje Navigo SC d.o.o. - Verzija 1.3
Politika privatnosti - Opšti uslovi poslovanja