• Jan

    26

    2020
  • 1586
Kategorizacija smještajnih objekata

Kategorizacija smještajnih objekata


Iz Gradske uprave Istočno Sarajevo pozivaju vlasnike kuća za odmor, apartmana i soba za iznajmljivanje da, najkasnije 15 dana od datuma donošenja obavještenja, izvrše registraciju i kategorizaciju objekata, ukoliko to nisu obavili ili je kategorizacija istekla, a sve u svrhu legalnog obavljanja predmetne djelatnosti.

Bojana Đerić, predsjednik Komisije za kategorizaciju objekata, za IS Radio istakla je da se u svrhu izbjegavanja primjene represivnih kaznenih mjera pozivaju lica koja u okviru nepokretnosti čiji su vlasnici vrše pružanje usluge smještaja (kuće za odmor, apartmani-stan na dan, sobe): da podnesu zahtjev za određivanje kategorije kuće za odmor, apartmana ili sobe u okviru stambenog objekta čija je namjena izdavanje.


„Shodno Zakonu o ugostiteljstvu član 49., novčanom kaznom u rasponu od 300KM do 2000KM kazniće se fizičko lice koje vrši pružanje usluga smještaja, a da prethodno nije izvršena kategorizacija predmetne nepokretnosti. Fizička lica koja pružaju usluge smještaja u kući za odmor, apartmanu (stan na dan)  i sobi za iznajmljivanje plaćaju godišnji paušalni iznos boravišne takse u iznosu od po 30KM za svaki krevet (ležaj) u objektu u kojem se pružaju usluge smještaja uplatom na račun javnih prihoda Republike Srpske,“ istikla je Đerićeva.


Domaći ili strani državljanin koji koristi uslugu noćenja u ugostiteljskom objektu evidentira se u knjigu gostiju, kaže Bojana Đerić,predsjednik Komisije za kategorizaciju objekata, i ističe da će se novčanim kaznama od 1000KM do 5000KM kazniti za prekršaj davalac usluga ako pruža usluge smještaja u kući za odmor, apartmanu i sobi za iznajmljivanje, a ne uplati paušalni iznos boravišne takse na račun javnih prihoda.
Obrazac – zahtjev i detaljnije informacije mogu se preuzeti na pisarnici:

Grada Istočno Sarajevo (Istočno Novo Sarajevo , ul. Stefana Nemanje br. 14) i

Turistička organizacija Grada Istočno Sarajevo (Pale, ul. Stjepana Lučića bb).

Izvor: Preduzetnicki portal Srpske

KOMENTARI

  • Telefon:
    +387 51 961 691

  • Save Mrkalja 13
    78000 Banja Luka
    Bosna i Hercegovina

O nama

Infostan je Internet bazirana aplikacija namjenjena zajednicama etažnih vlasnika i vlasnicima nekretnina a predstavlja našu verziju rješenja za međusobnu saradnju izvođača radova na održavanju kuća i stanova i samih vlasnika nekretnina.

© Copyright 2016 - 2024 Infostan - Izrada i projektovanje Infostan d.o.o. - Verzija 1.3
Politika privatnosti - Opšti uslovi poslovanja