• Jan

    27

    2020
  • 1639
Dodatna zarada, Stan na Dan

Dodatna zarada, Stan na Dan


Broj posjeta u BiH raste iz godine u godinu i otvara mogućnosti dodatne zarade za domaćinstvo. Koji broj turista je posjtio BiH u toku prošle godine i koji su to korisni linkovi da prijavite svoju nekretninu u Banjaluci, pročitajte u nastavku.

U Bosni i Hercegovini turisti su u periodu januar – april 2019. ostvarili 381.896 posjeta, što je više za 10,5 posto, te 818.852 noćenja, što je više za 12,4 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Broj noćenja domaćih turista bio je veći za 10,3 odsto, a stranih turista za 13,4 odsto, objavila je Agencija za statistiku BiH.

U ukupno ostvarenom broju noćenja učešće domaćih turista bilo je 31,7 odsto, a stranih 68,3 odsto.

Među stranim turistima najviše noćenja ostvarili su turisti iz Hrvatske (23,3 odsto), Srbije (13,4 odsto), Slovenije (6,5 odsto), Italije (5,2 odsto), Njemačke i Turske (sa po 4,7 odsto), Kine (3,6 odsto) i Ujedinjenih Arapskih Emirata (3,1 odsto)…

Što se tiče dužine boravka stranih turista u našoj zemlji, na prvom mjestu su turisti iz  Estonije sa prosječnim zadržavanjem od 3,9 noći, zatim Latvije sa 3,6 noći, Islanda sa 3,4 noći, Kuvajta sa 3,2 noći, te Irske i Finske sa po tri noći.

Registracija smještaja - apartmani,sobe za iznajmljivanje i kuće za odmor

Turistička organizacija grada Banja Luka, u cilju efikasnijeg poslovanja i olakšanja registracije apartmana, soba za iznajmljivanje i kuća za odmor fizičkih lica objedinila je sve nadležne institucije i u saradnji sa istima pripremila kratki vodič za proces registracije.U cilju što jednostavnijeg rješavanja registracije, u prilogu, nalaze se linkovi i ostala dokumentacija nadležnih institucija, a u vezi sa registracijom fizičkih lica kao pružaoca usluga smještaja u apartmanima, sobama za iznajmljivanje i kućama za odmor.

1. Turistička organizacija grada Banja Luka

Link za popunjavanje Zahtjeva o posredovanju u pružanju usluga u apartmanima, sobama za iznajmljivanje i kućama za odmor koji je neophodan za sklapanje ugovora sa Turističkom organizacijom kod iznamljivanja navednih smještajnih jedinca turistima.

Zakon o turizmu

Zakon o ugostiteljstvu

U nastavku se nalazi lista obrazaca ostalih institucija:

2. APIF - Zahtjev za evidenciju apartmana fizička lica 

Dokumentacija APIF-a

3. Gradska uprava Grada Banja Luka

Кategorizacija ugostiteljskih objekata i seoskog domaćinstva

Obrazac za kategorizaciju

Potvrda APIF-a

Ugovor sa turističkom agencijom/organizacijom o poredovanju u pružanju usluga apatmanima, sobama za iznajmljivanje i kućama za odmor

4. Poreska uprava Republike Srpske

Zahtjev za elektronsku certifikaciju

Obrazac PD3110 – Prijava / Promjena / Odjava individualne uplate doprinosa

Pregled tipova posebnih isplata koje se iskazuju pod vidom isplate VI6 u DL6 obrasca 1002

Godišnja poreska prijava za porez na dohodak, Obrazac 1004

Akontacija poreza na dohodak,Obrazac 1008

 5. Služba za poslove sa strancima,terenski centar Banja Luka

Sistem za online prijavu stranaca

Zahtjev za ovjeru knjige stranaca

Ovjerena fotokopija potvrde iz APIFA

Knjiga gostiju- Pravilnik

Taksa

Sve zahtjeve navedenih Institucija, kao i dodatna objašnjenja možete dobiti u prostorijama Turističke organizacije grada Banjaluke, Vojvode Momčila 16.

Izvori: Mojstan.org, Banja Luka Turistička organizacija.

KOMENTARI

  • Telefon:
    +387 51 961 691

  • Save Mrkalja 13
    78000 Banja Luka
    Bosna i Hercegovina

O nama

Infostan je Internet bazirana aplikacija namjenjena zajednicama etažnih vlasnika i vlasnicima nekretnina a predstavlja našu verziju rješenja za međusobnu saradnju izvođača radova na održavanju kuća i stanova i samih vlasnika nekretnina.

© Copyright 2016 - 2024 Infostan - Izrada i projektovanje Infostan d.o.o. - Verzija 1.3
Politika privatnosti - Opšti uslovi poslovanja