• Jul

  01

  2021
 • 904
Gradsko grijanje idealno rješenje za tople i bezbjedne domove

Gradsko grijanje idealno rješenje za tople i bezbjedne domove


BANjALUKA - Gradsko grijanje je najlakši i najbezbjedniji način zagrijavanja stambenih zgrada, a isključivanje sa sistema daljinskog grijanja, upozoravaju stručnjaci, može dovesti do brojnih problema, od narušavanja termičkog komfora ostalih korisnika, pa čak i do požara koji nastaju zbog prevelikog opterećenja električnih instalacija.

Prije nego što se odluče za isključenje sa sistema daljinskog grijanja i prelazak na neki od alternativnih metoda zagrijavanja, potrošači u objektima kolektivnog stanovanja trebalo bi da budu upoznati sa rizicima i posljedicama koje takav izbor može imati za ostale korisnike u stambenim zgradama.

Isključenjem sa sistema narušava se homogenost instalacija kolektivnih stambenih ili višeporodičnih stambeno-poslovnih objekata. Takav sistem je u sprezi - unutrašnje instalacije su zajedničke, tako da svaka izmjena utiče i ostavlja posljedice na sve stanare, s obzirom na najvažniju činjenicu koju stanari moraju imati u vidu prilikom kupovine stana - da cjelinu čini kompletan objekat, a ne stambena jedinica, koja je samo dio te cjeline.

Komandir Vatrogasne brigade Banjaluka Miroslav Malinić kazao je za “Glas Srpske” da isključenje sa sistema gradskog grijanja često može da dovede do narušavanja kvaliteta grijanja za ostale korisnike, kratkih spojeva, ili čak i do požara, koji nastaje zbog prevelikog opterećenja električnih instalacija.

- Ukoliko se pojedinac odluči da stan zagrijava uz upotrebu električne energije, to može da bude opasno, jer se na ovaj način pretjerano zagrijava električno kolo. U tom slučaju povećan je broj osigurača i kablova, a to zbog velikog opterećenja može izazvati kratak spoj - pojasnio je Malinić.

Dodao je da se ovo posebno odnosi na stambene zgrade u kojima nije predviđen drugi metod zagrijavanja osim onog putem daljinskog grijanja.

Prema njegovim riječima, korisnik koji se isključuje narušava energetski balans kompletnog objekta, narušava komfor komšijama i dovodi u rizik bezbjednost ostalih stanara.

- Mnoge zgrade uglavnom nisu projektovane za nepredviđene potrošače poput elektrokotlova ili termoakumulacionih peći pa njihova upotreba može da optereti sistem do te mjere da postoji realna opasnost od požara - naglasio je Malinić.

Pojasnio je da se isključenjima sa sistema daljinskog grijanja ugrožava homogenost instalacija kolektivnih stambenih objekata. Kod takvog sistema unutrašnje instalacije su zajedničke, tako da svaka izmjena ostavlja posljedice na sve ostale stanare, jer cjelinu čini kompletna stambena zgrada.

Diplomirani inženjer mašinstva doc. dr Milovan Kotur pojasnio je da bi korisnik prije isključenja sa sistema daljinskog grijanja trebalo da obezbijedi funkcionalnu zamjenu za grijanje.

- Ukoliko to nije obezbijedio, to će dovesti do narušavanja termičkog komfora prostorija koje su u neposrednom kontaktu sa stanom koji je isključen iz sistema daljinskog grijanja. Ukoliko je obezbijeđeno zamjensko grijanje navedenog prostora, to neće imati uticaja na ostale korisnike - istakao je Kotur za “Glas Srpske”.

Opasnost

Iz zajednice etažnih vlasnika u Ravnogorskoj ulici u Novoj varoši kazali su da zbog nesavjesnih pojedinaca, koji su se isključili sa sistema daljinskog grijanja, strahuju od požara.

- Naša zgrada je stara gradnja i postoji nekolicina stanara koji su se isključili sa sistema daljinskog grijanja i sada se zimi griju na struju. Strahujemo da, ukoliko se ovaj trend nastavi, dotrajale i stare instalacije neće moći izdržati opterećenje, što bi moglo biti kobno - istakli su iz ZEV-a u Ravnogorskoj ulici.

Izvor: Glassrpske

KOMENTARI

 • Telefon:
  +387 51 961 691

 • Srpska 99
  78000 Banja Luka
  Bosna i Hercegovina

O nama

Infostan je Internet bazirana aplikacija namjenjena zajednicama etažnih vlasnika i vlasnicima nekretnina a predstavlja našu verziju rješenja za međusobnu saradnju izvođača radova na održavanju kuća i stanova i samih vlasnika nekretnina.

© Copyright 2016 - 2023 Infostan - Izrada i projektovanje Infostan d.o.o. - Verzija 1.3
Politika privatnosti - Opšti uslovi poslovanja