• May

    10

    2021
  • 1000
BIJELJINA: Pogodnosti za registrovane zajednice etažnih vlasnika

BIJELJINA: Pogodnosti za registrovane zajednice etažnih vlasnika


U registru zajednica etažnih vlasnika u Bijeljini su 283 stambene zgrade, a u gradskom Odjeljenju za stambeno-komunalne poslove nemaju podatak o broju još neregistrovanih zajednica.

"Osnovne prepreke u vezi sa registracijom zajednice etažnih vlasnika vrlo često su nesloga među stanarima", rečeno je u nadležnom odjeljenju. U velikom broju zajednica ne postoji mogućnost dogovora između etažnih vlasnika oko samog pokretanja postupka registrovane zajednice kao i dogovora oko imenovanja skupštine, upravnog odbora i lica za zastupanje zajednice etažnih vlasnika.

"Jedan od problema koji se može javiti kao prepreka za osnivanje zajednice etažnih vlasnika jeste neriješen imovinsko-pravni odnos, odnosno problem knjiženja stanova za pojedine etažne vlasnike", navode iz Odjeljenja. Što se tiče pogodnosti u vezi sa registracijom, ističu nadležni, etažni vlasnici moraju biti svjesni da pored toga što je osnivanje zajednice etažnih vlasnika zakonska obaveza, samo zajedničko udruživanje može donijeti normalno funkcionisanje zajednice, održavanje zgrade kao i veća ulaganja koja su neophodna u svim stambeno-poslovnim zgradama nakon određenog vremena.

Prema ocjeni gradskog odjeljenja, na području Bijeljine postoji dosta zajednica etažnih vlasnika koje mogu biti pozitivan primjer kako jedna zajednica može da doprinese etažnim vlasnicima kada se upravlja na pravi način. Jedan dio zajednica, pored redovnog održavanja i čišćenja zajedničkih prostorija i dvorišta zgrade, uspio je iz sopstvenih sredstava da riješi probleme koji su se javljali sa oronulom fasadom, popravkom i zamjenom krovne konstrukcije, popravkom i zamjenom dotrajalih instalacija, pa čak ima i nekoliko zajednica koje su uspješno provele projekte izgradnje lifta na svojim zgradama.

Nadležni podsjećaju da je registrovanje zajednice etažnih vlasnika obaveza po važećem Zakonu o održavanju zgrada koji je stupio na snagu krajem 2011. godine. "Vrlo je nezahvalno govoriti o tačnom broju zajednica etažnih vlasnika jer je zakon dozvolio da se zajednice mogu osnivati samostalno, iako predstavljaju samo jedan dio zgrade ili jedan ulaz, ali i više stambeno-poslovnih zgrada koje ne čine jednu cjelinu mogu osnovati jednu zajednicu etažnih vlasnika", navode iz gradskog odjeljenja. Na području Bijeljina postoji i dio zajednica etažnih vlasnika koje su registrovane prije stupanja na snagu važećeg Zakona o održavanju zgrada, a njihova dužnost i zakonska obaveza je da izvrše preregistraciju i usklade svoje osnivačke akte sa važećim zakonom.

Etažnim vlasnicima koji nisu izvršili zakonsku obavezu o registraciji, odnosno preregistraciji zajednice, upućen je apel da se jave u Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove i zaštitu životne sredine kako bi mogli dobiti detaljne instrukcije za osnivanje zajednice.

Izvor: Bijeljina.org

KOMENTARI

  • Telefon:
    +387 51 961 691

  • Save Mrkalja 13
    78000 Banja Luka
    Bosna i Hercegovina

O nama

Infostan je Internet bazirana aplikacija namjenjena zajednicama etažnih vlasnika i vlasnicima nekretnina a predstavlja našu verziju rješenja za međusobnu saradnju izvođača radova na održavanju kuća i stanova i samih vlasnika nekretnina.

© Copyright 2016 - 2024 Infostan - Izrada i projektovanje Infostan d.o.o. - Verzija 1.3
Politika privatnosti - Opšti uslovi poslovanja