• Mar

    01

    2020
  • 732
8,7 miliona KM od poreza na nepokretnosti

8,7 miliona KM od poreza na nepokretnosti


U protekloj godini, Grad Banja Luka je od poreza na nepokretnosti ostvario prihod od 8,7 miliona KM. Iz Odjeljenja za finansije naglašavaju da su, u periodu od 2012. do 2019. godine, prihodi po osnovu poreza na nepokretnosti porasli tri puta.

Radi se o značajnom prihodu u budžetu Grada iz kojeg se finansiraju infrastrukturni i drugi projekti i koji služi za poboljšanje kvaliteta života u našem gradu, a Gradska uprava se veoma aktivno uključila u proces poboljšanja naplate poreza na nepokretnosti – kažu u nadležnom odjeljenju.

Radi povećanja naplate prihoda od poreza na nepokretnosti, između ostalog,  Grad je u 2019. godini pokrenuo pilot projekat “Širenje obuhvata obveznika poreza na nepokretnosti“ koji ima za cilj da identifikuje one vlasnike nepokretnosti koji nisu izvršili prijavu nepokretnosti u fiskalni registar.

Kroz navedeni pilot projekat, po prvi put od kada je uveden porez na nepokretnosti, obavještavamo potencijalne obveznike o njihovim zakonskim obavezama, odnosno dužnosti da prijave nepokretnost i plaćaju porez. Konačni cilj pilot projekta je povećanje naplate širenjem obuhvata, bez povećavanja poreskih stopa, te podizanje nivoa odgovornosti i svijesti obveznika o značaju prijavljivanja nepokretnosti i plaćanja poreza – navode iz Odjeljenja za finansije.
Iz ovog odjeljenja dodaju da je Grad angažovao i volontere koji, uz tehničku pomoć i asistenciju Poreske uprave RS, imaju zadatak da kroz poresku aplikaciju protokolišu oko 40.000 neplaćenih poreskih računa, kako bi se stekli uslovi da Poreska uprava RS pokrene postupke prinudne naplate.

Navedena aktivnost trebalo bi da ima direktan pozitivan efekat na povećanje prihoda od poreza na nepokretnost u 2020. godini. Takođe, U RS se provodi „CILAP“ projekat kojeg realizuje Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravno paoslove. Cilj ovog projekta je da se izvrši popis i masovna procjena nepokretnosti na izabranim katastarskim opštinama grada Banje Luke i da se identifikuju njihovi vlasnici, te izvrši poređenje sa fiskalnim registrom nepokretnosti. To je od suštinskog značaja za Grad, jer se time postiže osnovni cilj, a to je širenje obuhvata obveznika poreza na nepokretnosti – zaključeno je iz Odjeljenja za finansije.

Detaljnija objašnjenja u vezi poreza na nepokretnosti kao i zakon o pomenutom porezu možete naći na sajtu Poreske Uprave Republike Srpske.

Izvor: Banjaluka.net

KOMENTARI

  • Telefon:
    +387 51 961 691

  • Save Mrkalja 13
    78000 Banja Luka
    Bosna i Hercegovina

O nama

Infostan je Internet bazirana aplikacija namjenjena zajednicama etažnih vlasnika i vlasnicima nekretnina a predstavlja našu verziju rješenja za međusobnu saradnju izvođača radova na održavanju kuća i stanova i samih vlasnika nekretnina.

© Copyright 2016 - 2024 Infostan - Izrada i projektovanje Infostan d.o.o. - Verzija 1.3
Politika privatnosti - Opšti uslovi poslovanja