• Jul

    15

    2017
  • 2299
6 savjeta za fotografisanje enterijera

6 savjeta za fotografisanje enterijera


Online oglasi su često najjednostavniji način da pronađete kupca za nekretninu ali je pored povoljne cijene neophodno i utrošiti nešto vremena na detaljan opis nekretnine te napraviti par kvalitetnih fotografija.

Same fotografije često znaju biti jedan od razloga da se potencijalni kupac ne odluči za detaljniji pregled oglasa pa evo par korisnih savjeta koji mogu pomoći da se istaknete iz mase prosječnih.

Zaboravite na mobilni telefon

Iako tehnologija napreduje, fotografije napravljene mobilnim telefonom često nisu ni približno kvalitetne kao fotografije sa digitalnog foto aparata. Postoji mnogo tehničkih razloga zašto je to tako ali ovom prilikom nećemo ulaziti u detalje

Pripazite na osvjetljenje

Ako već nemate profesionalnu foto opremu, reflektore i sličnu aparaturu, nastojte da sačekate sunčan dan kako bi napravili fotografije. Fotografisanje u noćnim uslovima i pod klasičnim sijalicama je vrlo nezahvalan posao. Pojedini dijelovi prostorija će uvijek biti u sjeni a sami foto aparati se teže snalaze sa vještačkim osvjetljenjem.

Takođe, okrenite se leđima ka izvoru svjetla kako bi izbjegli velike kontraste ali pazite da Vaša sjena ne pokriva dio koji fotografišete. Ukoliko je neophodno uključite i blic na foto aparatu ali pazite na staklene površine i refleksiju

Široki ugao i veličina prostorija

Prostorije će izgledati veće nego što jesu ako ih fotografišete aparatom sa širokougaonim objektivom. Ako niste u prilici da nabavite ovakav aparat, pokušate fotografisati prostorije iz uglova. Izbjegavajte vertikalne fotografije zbog samog prikaza na monitoru kao i fotografisanje “sa plafona” odnosno “ptičiju perspektivu” kako bi izbjegli distorziju same prostorije (zakrivljenost zidova i sl.)

Naknadna obrada

Same fotografije su rijetko spremne za upotrebu direktno iz foto aparata. Prije same objave pokušajte da prilagodite veličinu same fotografije (korisnici često za pregled oglasa koriste mobilni telefon ili računar sa monitorom rezolucije do 1920px širine). Ako je fotografija ispala previše tamna ili svijetla, pokušajte podesiti nivoe osvjetljenja.

Spremite stan prije fotografisanja

Ako fotografišete u žurbi, onda vodite računa da fotografija veša koji se suši, punog sudopera ili pogužvane garderobe na krevetu često djeluje odbojno na potencijalnog kupca. Dječija soba je izuzetak i šarolike igračke na podu, bojanke i krevetac su detalji kojima pokazujete da klinci imaju samo za sebe rezervisan prostor

Kućni ljubimci

Ako u stanu imate kućne ljubimce vodite računa da postoje ljudi koji smatraju da životinjama nije mjesto u stanu. Upravo zbog toga preporučujemo da prije fotografisanja uklonite posude za hranu, igračke, kaveze, korpe i sl.

Naravno ako potencijalni kupac dođe da pogleda stan, ovu činjenicu nećete moći sakriti ali barem ih niste otjerali prije nego i pogledaju stan.

 

Ako imate još savjeta ili trebate pomoć oko obrade fotografije, javite se u komentarima

KOMENTARI

  • Telefon:
    +387 51 961 691

  • Save Mrkalja 13
    78000 Banja Luka
    Bosna i Hercegovina

O nama

Infostan je Internet bazirana aplikacija namjenjena zajednicama etažnih vlasnika i vlasnicima nekretnina a predstavlja našu verziju rješenja za međusobnu saradnju izvođača radova na održavanju kuća i stanova i samih vlasnika nekretnina.

© Copyright 2016 - 2024 Infostan - Izrada i projektovanje Infostan d.o.o. - Verzija 1.3
Politika privatnosti - Opšti uslovi poslovanja