• Feb

    20

    2018
  • 1115
Za "Zeleni ekonomski razvoj" BiH 7.8 miliona KM
  • Autor: Infostan
  • Kategorije: Vijesti ,
  • Oznake:

Za "Zeleni ekonomski razvoj" BiH 7.8 miliona KM


Švedska vlada izdvojiće 7,8 miliona KM za nastavak projekta “Zeleni ekonomski razvoj” u BiH, s ciljem smanjivanja uticaja prekomjerne potrošnje energije na prirodnu sredinu i podsticanja prelaska na korištenje čiste energije u javnom sektoru.

Projekat predviđa smanjivanje emisija ugljen dioksida za 3.900 tona godišnje i uštedu troškova energije u BiH za više od milion KM, saopšteno je iz Razvojnog programa UN /UNDP/.

Javne zgrade troše 55 odsto ukupne energije u BiH, oko 85 odsto te energije troši se na njihovo zagrijavanje, a ti troškovi čine znatan dio u javnom budžetu.

“Švedska vlada je opredijeljena da podrži BiH u nastojanju da smanji emisije ugljen dioksida pomažući vlade na svim nivoima vlasti da prihvate energetsku efikasnost jer ona donosi ekonomske, socijalne i ekološke koristi stanovništvu. Koraci koje vlasti preduzmu sada uticaće na emisije ugljen dioksida u narednim decenijama”, istakla je šef Švedske razvojne agencije Mari Bergstrom.

Trogodišnji projekat, koji će sprovoditi UNDP, uticaće na smanjivanje visoke potrošnje energije putem povećanja energetske efikasnosti i podsticaće korištenje obnovljivih izvora energije u javnim zgradama u BiH.

“Promocijom obnovljivih izvora energije i povećanjem energetske efikasnosti javnih zgrada u BiH smanjićemo emisije ugljen dioksida koje prozrokuju klimatske promjene, ali i zagađenje vazduha što prouzrokuje ozbiljne zdravstvene probleme” istakla je rezidentni predstavnik UNDP-a u BiH Sezin Sinanoglu.

Uštede energije u javnim zgradama realizovaće se ugradnjom toplotne izolacije, nove stolarije, kotlova na biomasu, visoko efikasnih pumpi, termostatskih ventila i solarnih panela.

Kako bi se smanjili troškovi javne rasvjete, biće instalisana LED rasvjeta koja može smanjiti mjesečne komunalne račune i do 60 odsto.

Projekat će se temeljiti na prethodnim naporima Vlade Švedske i UNDP-a, pružajući podršku vlastima da usklade zakonodavstvo sa relevantnim direktivama EU.

Do 2020. godine, kada je planiran završetak projekta, biće obuhvaćene 54 javne zgrade i osigurano 425 radnih mjesta u BiH.

Putem ulaganja u obnovljive izvore energije, projekat će doprinijeti smanjivanju zdravstvenih problema stanovništva i negativnih efekata na privredu zbog izuzetnog zagađenja vazduha prozrokovanog gorivima poput lož ulja i uglja, navedeno je u saopštenju.

Izvor: ATV Banja Luka, Srna

KOMENTARI

  • Telefon:
    +387 51 961 691

  • Save Mrkalja 13
    78000 Banja Luka
    Bosna i Hercegovina

O nama

Infostan je Internet bazirana aplikacija namjenjena zajednicama etažnih vlasnika i vlasnicima nekretnina a predstavlja našu verziju rješenja za međusobnu saradnju izvođača radova na održavanju kuća i stanova i samih vlasnika nekretnina.

© Copyright 2016 - 2024 Infostan - Izrada i projektovanje Infostan d.o.o. - Verzija 1.3
Politika privatnosti - Opšti uslovi poslovanja