• Nov

    19

    2020
  • 1015
ŠTA UČINITI KADA RADIJATORI NISU TOPLI Problemi na višim spratovima u Prijedoru

ŠTA UČINITI KADA RADIJATORI NISU TOPLI Problemi na višim spratovima u Prijedoru


U Prijedoru pojedini stanari na posljednjim spratovima zgrada zbog nakupljenog vazduha u cijevima ne dobiju grijanje kada i komšije ispod njih.

Iz prijedorske „Toplane“ poručuju da se trude da svi potrošači istovremeno imaju grijanje, te da u ovakvim slučajevima postoji mogućnost umanjenja računa.

Mještanka naselja Pećani V.M. priča za Srpskainfo da 13 godina živi na petom spratu. Budući da je to i posljednji sprat, tvrdi da svake godine njen stan dobije grijanje između tri i pet dana kasnije u odnosu na komšije na nižim spratovima.

– Kada se cijevi pune vodom, vazduh završi u mojim radijatorima, jer mi je stan posljednji. U prizemlju zgrade je prostorija u kojoj se ispušta vazduh iz cijevi po vertikalama, a mi stanari ne možemo sami da ozračimo cijevi, već to moraju da urade radnici „Toplane“ – priča ova Prijedorčanka.

Obećanja

Dodaje da je ove godine „Toplana“ zbog niskih temperatura pustila grijanje 11. oktobra, ali da je ona dobila grijanje 18. oktobra, u večernjim satima.

– Prošle sedmice sam svaki dan zvala „Toplanu“ i molila da nekoga pošalju da ozrači cijevi, jer na našem spratu nema grijanja, ali stalno su mi obećavali da će majstor izaći na teren. Slučajno sam naišla na majstora, koji je došao u podstanicu kod moje zgrade. On mi je rekao da je ozračen sistem u četvrtak, ali je na moje insistiranje ponovo ozračio cijevi tako da sam grijanje dobila u nedjelju veče – prepričava ona svoje iskustvo.

Dodaje da je redovni platiša i da će zahtijevati od „Toplane“ da joj umanji račun za četiri dana, jer je morala da stan zagrijava na struju.

Zahtjev

Direktor prijedorske „Toplane“ Zoran Knežević priča da početak sezone svake godine bude popraćen sitnim problemima.

– Oba kotla su u pogonu i rade, ali zbog dotrajale toplovodne i vrelovodne mreže kompletno ljudstvo je prvih mjesec dana angažovano na sređivanju te mreže i njenih nedostataka. Tamo gdje korisnici nisu u mogućnosti da sami ozrače svoje instalacije možda koji dan kasnije dobiju grijanje, ali samo zato što se ne može sve istovremeno stići – objašnjava on.

Knežević dodaje da potrošači koji ne dobiju grijanje na početku sezone imaju prvao na umanjenje računa.

– Oni treba da podnesu „Toplani“ zahtjev telefonski, putem mejla, pismeno ili kako god im odgovara. Imamo službu kontrole koja konstatuje tačnost i opravdansot zahtjeva. Ako se utvrdi da je opravdano i da nije bilo adekvatno grijanje, uradi se umanjenje računa za sljedeći mjesec – kaže Knežević.

ZEV

Izvršna direktorka Udruženja za zaštitu potrošača „Don“ Murisa Marić kaže da bi ovakve probleme trebalo da spriječi Zajednica etažnih vlasnika u dogovoru s „Toplanom“.

– Zajednica etažnih vlasnika je trebalo da, zajedno s Toplanom, obavijesti stanare kada će biti ozračene cijevi i onda taj dan mora biti završena kompletna zgrada. Ne može biti završen prvi sprat, a ostali da ostanu neriješeni-priča Marićeva.

Dotrajala mreža

Direktor „Toplane“ Prijedor Zoran Knežević kaže da je toplovodna mreža veoma stara i da zato na početku svake sezone imaju probleme.

– Tokom ljeta obično trajno otklonimo utvrđene nedostatke iz prethodne sezone, ali početkom grijanja javljaju se novi nedostaci. Mreža je jako skupa investicija da bi se kompletna zamijenila. Tehno-ekonomski to nije isplativ zahtjev i ne može se kreditno rješavati, mora biti sopstveno investiranje ili neka vrsta donacije. To je jedan od poslova na duge staze koji „Toplana“ mora da strateški realizuje – kaže on.

Navodi da su u ovu sezonu ušli opuštenije jer na lageru imaju već oko 90 odsto potrebne biomase.

Iz Udruženja za zaštitu potrošača „Don“ kažu da posljednjih godina nemaju pritužbe zbog kvaliteta i cijene grijanja u Prijedoru. Na mreži prijedorske „Toplane“ je oko 5.000 korisnika.

Izvor: Srpska.info

KOMENTARI

  • Telefon:
    +387 51 961 691

  • Save Mrkalja 13
    78000 Banja Luka
    Bosna i Hercegovina

O nama

Infostan je Internet bazirana aplikacija namjenjena zajednicama etažnih vlasnika i vlasnicima nekretnina a predstavlja našu verziju rješenja za međusobnu saradnju izvođača radova na održavanju kuća i stanova i samih vlasnika nekretnina.

© Copyright 2016 - 2024 Infostan - Izrada i projektovanje Infostan d.o.o. - Verzija 1.3
Politika privatnosti - Opšti uslovi poslovanja