• Sep

  14

  2020
 • 52
Srpska pet mjeseci kasni sa subvencijom kredita bračnim parovima

Srpska pet mjeseci kasni sa subvencijom kredita bračnim parovima


Na račune mladih bračnih parova u Srpskoj koji imaju stambene kredite, mjesecima nije uplaćena ni jedna marka po osnovu subvencija na kamatne stope. To ih je poprilično obeshrabrilo, ali i razljutilo jer se vlast ne odriče svog komfora, a za njih nema novca.

Puna su im usta brige za mlade ljude. Kažu da smo budućnost Srpske, a kada trebaju da ispune svoju obavezu nema ih nigdje. Sa druge strane prave hotele i garaže koje vrijede na desetine miliona maraka”, kazala je za CAPITAL jedna Banjalučanka koja nas je upozorila na ovaj problem.

Ona je stan preko kredita Investiciono-razvojne banke (IRB) Republike Srpske kupila prije sedam godina u naselju Lazarevo. Po tom osnovu na mjesečnom nivou joj od Republike Srpske pripada subvencija od 65 maraka.

Kasne mi sa uplatom za pet mjeseci što je ukupno oko 330 maraka. Od tog novca sam planirala da djetetu kupim knjige i spremim ga za školu, a kako para nema morala sam da se snalazim. Nije postojao gori momenat da se isplate obustave”, kazala je ona.

U Ministarstvu porodice, omladine i sporta Republike Srpske priznaju da se kasni sa uplatama, a njihovo je pravdanje da to nije nešto što se nije dešavalo i do sada, te da niko neće ostati uskraćen za ono što mu pripada.

Prema njihovim evidencijama posljednja subvencija je uplaćena za mart ove godine, a kako obećavaju ona za april mjesec je odobrena i trebala bi uskoro da bude uplaćena korisnicima.

Dodaju kako se isplate u budžetu vrše prema prioritetima, što mladi bračni parovi u Srpskoj očigledno nisu.

Korisnici subvencija kao i javnost upoznati su sa činjenicom da povremeno dolazi do kašnjenja u isplati subvencija, jer se isplate iz budžeta vrše u skladu sa prioritetima. Ova godina je specifična zbog pojave pandemije korona virusa, koja je ostavila posljedice na sve segmente društva, ali i uzrokovala promjene i zahtijevala prilagođavanja i u finansijskom smislu, pa je budžet morao biti prilagođen trenutnoj situaciji”, kažu u ministarstvu.

Inače, ovo ministarstvo je od početka realizacije ovog programa 2008. godine do danas odobrilo 3.848 subvencije, za što je iz budžeta izdvojeno 13,3 miliona KM.

Izvor: Capital.ba

KOMENTARI

 • Telefon:
  +387 51 238 130

 • Stepe Stepanovića 185A
  78000 Banja Luka
  Bosna i Hercegovina

O nama

Infostan je Internet bazirana aplikacija namjenjena zajednicama etažnih vlasnika i vlasnicima nekretnina a predstavlja našu verziju rješenja za međusobnu saradnju izvođača radova na održavanju kuća i stanova i samih vlasnika nekretnina.

© Copyright 2016 - 2020 Infostan - Izrada i projektovanje Navigo SC d.o.o. - Verzija 1.3
Politika privatnosti - Opšti uslovi poslovanja