• May

    04

    2020
  • 790
(Pod)stanarski apel u BiH: Primijeniti austrijski model neplaćanja kirije

(Pod)stanarski apel u BiH: Primijeniti austrijski model neplaćanja kirije


Brojni podstanari u BiH pokrenuli su akciju u kojoj apeluju na domaće stanodavce da tokom vanrednih mjera i pandemije korona virusa, primijene tzv. "austrijski model" u BiH.

To bi podrazumijevalo da sve one koji su ostali bez posla ili su im primanja smanjena, oslobode plaćanja kirije na tri mjeseca, uz obavezu da im oni to refundiraju nakon stabilizacije situacije u BiH.

Servis Kirija.ba, namijenjen iznajmljivanju nekretnina, podsjeća da su svi u zemlji svjedoci posljedica preventivnih mjera koje su uveli štabovi u Republici Srpskoj i FBiH, a u cilju spečavanja širenja korona virusa, te upozoravaju da su mnogi sugrađani ostali ili će ostati bez posla, kao i da nije zanemariv broj onih koji rade sa smanjenim primanjima.

"Rezultat toga može biti koban za njih, a naručito za one koji će ostati bez krova nad glavom i koji će morati iseliti iz iznamljenih stanova. Apelujemo na sve stanodavce da u naredna tri mjeseca primijene austrijski model. Molimo ih da u naredna tri mjeseca oslobode plaćanja kirije svoje podstanare koji su ostali bez posla ili su primorani raditi pola radnog vremena zbog vanrednog stanja, a da podstanari nakon stabilizacije, izvrše refundaciju zaostalih kirija do kraja godine", naveli su u Kirija.ba.

Pored potpunog oslobađanja ili odgode plaćanja kirije, predlaže se i da se iznosi za iznajmljivanje stambenih prostora u "kriznim" mjesecima umanje za 50 odsto.

Benjamin Topalčević sa portala Kirija.ba navodi da zakonom nije određeno da se za vrijeme pandemije ne mora plaćati kirija i druge obaveze koje stanari imaju. Međutim, ističe on, javljaju se pozitivni primjeri koji pokazuju solidarnost unutar zajednice i spremnost na pomoć.

"Prijedlozi su probudili interesovanje javnosti, te su ljudi koji izdaju stanove iznenadili svoje stanare i snizili cijene kirije za naredni period. Ove geste solidarnosti dolaze iz raznih gradova BiH", navodi Topalčević.

Među takvim primjerima je i Banjalučanin Vladimir O. koji je za Mondo ispričao da mu je gazdarica u Banjaluci sama ponudila da u periodu dok ne radi, ne plaća kiriju za iznajmljivanje stana.

"Uvođenjem vanrednih mjera u Banjaluci i zabranom rada za određene djelatnosti i moja firma je prestala sa radom. Žena kod koje iznajmljujem stan mi se nedugo zatim javila i sama predložila da za to vrijeme, dok ne radim, ne moram plaćati kiriju. Ne moram ni naglašavati koliko mi je značio takav odnos u ovim neizvjesnim vremenima", rekao je naš sagovornik.

Izvor: Mondo.ba

KOMENTARI

  • Telefon:
    +387 51 961 691

  • Save Mrkalja 13
    78000 Banja Luka
    Bosna i Hercegovina

O nama

Infostan je Internet bazirana aplikacija namjenjena zajednicama etažnih vlasnika i vlasnicima nekretnina a predstavlja našu verziju rješenja za međusobnu saradnju izvođača radova na održavanju kuća i stanova i samih vlasnika nekretnina.

© Copyright 2016 - 2024 Infostan - Izrada i projektovanje Infostan d.o.o. - Verzija 1.3
Politika privatnosti - Opšti uslovi poslovanja