• Sep

    30

    2020
  • 634
Minimalnim ulaganjima do uštede energije

Minimalnim ulaganjima do uštede energije


Energetska efikasnost podrazumijeva smanjenje gubitaka energije bez narušavanja komfora, standarda života i može se ostvariti u proizvodnji i distribuciji, ali i u oblasti potrošnje energije.

Zgrade su najveći potrošači energije, a modernizacija i investiranje u sistem za zagrijavanje objekata kolektivnog stanovanja nema puni efekat ako se energija rasipa. To znači da, osim distributera, dio odgovornosti treba da preuzmu i stanari, koji životni ambijent mogu da naprave energetski efikasnim. Cijena energenata stalno raste pa je rasipanje energije zapravo bacanje novca. Energetska efikasnost se često može postići i bez velikih troškova i ulaganja, ali često ona zahtijeva manju ili veću investiciju, u zavisnosti od željenog rezultata.

Za stambene i javne zgrade karakteristično je pregrijavanje prostora, koje se rješava otvaranjem prozora. S ciljem uštede energije treba izbjegavati dugotrajno provjetravanje tokom zime, a preporučuje se pravilno provjetravanje, kratkim otvaranjem prozora na nekoliko minuta, više puta tokom dana.

Loša stolarija pravi je rasipnik energije, a procjene pokazuju da se tako može izgubiti i do 25 odsto toplote. Iako zamjena podrazumijeva investiciju do nekoliko hiljada maraka, njom se vraća dio energije, koji obezbjeđuje topao dom godinama pa čak i decenijama.

Branka Kitić iz Borika prošle godine je zamijenila drvene prozore u stanu PVC stolarijom.

- Kada je duvao vjetar ili padala kiša, hladnoća je stalno ulazila kroz prozore, jer nisu dobro dihtovali. Zamijenjena su tri velika i tri mala prozora te balkonska vrata, a sve je koštalo 4.200 KM - kazala je Branka.

Kada je riječ o starijim zgradama, među najvećim investicijama je demit fasada. Iako zahtijeva značajno ulaganje, donosi brojne benefite. Zimi čuva toplotu, ljeti obezbjeđuje svježinu, a dobar je i zvučni izolator. Ako bude urađena kvalitetno, vijek trajanja je oko 30 godina. Osim uštede energije povećava i tržišnu vrijednost objekta.

Predsjednik ZEV-a zgrade u ulici Prve krajiške brigade na Starčevici Milorad Arlov rekao je da kvalitetno urađene fasade, stolarija i krov mnogo utiču na uštedu toplotne energije.

- Bilo je slučajeva da pojedinci i na unutrašnje zidove postavljaju izolaciju zbog nemogućnosti da je stave sa spoljašnje strane. Time su neznatno smanjili stambeni prostor, ali uštedjeli na toploti - kaže Arlov.

Gradska uprava već godinama sprovodi projekat energetske efikasnosti vrijedan 6,5 miliona KM, u kojem će biti obnovljeno više škola i vrtića.

Jedna od najstarijih banjalučkih osnovnih škola “Zmaj Jova Jovanović” biće potpuno obnovljena. Planirana je zamjena postojećih vanjskih prozora i vrata, postavljanje toplotne izolacije na fasadne zidove i krov objekta te ugradnja termostatskih ventila i pumpi. I OŠ “Branko Ćopić” biće energetski “utopljena”, za šta će biti izdvojeno oko 670.000 KM.

- Predviđeno je postavljanje toplotne izolacije i novih vanjskih prozora na objektu fiskulturne sale. Kada je riječ o vrtićima, slijedi energetsko “utopljavanje” vrtića “Neven” i “Naša djeca” - rekli su iz Gradske uprave.

Savjeti

Radijatore ne treba zaklanjati namještajem ili ukrasnim nišama. Potrebno ih je redovno čistiti. Sušenje veša na radijatoru prekida grijanje, a spuštene roletne smanjiće gubitke toplote za 10 odsto. I zavjese na prozorima čuvaju toplotu, ako ne prekrivaju radijatore, a tepih zadržava hladan vazduh. Prije početka sezone potrebno je efikasno zaptivanje prozora i balkonskih vrata, najbolje gumenom dihtung trakom. Otvore i rupe na stolariji možete zatvoriti i pur pjenom.

Izvor: Glassrpske

KOMENTARI

  • Telefon:
    +387 51 961 691

  • Save Mrkalja 13
    78000 Banja Luka
    Bosna i Hercegovina

O nama

Infostan je Internet bazirana aplikacija namjenjena zajednicama etažnih vlasnika i vlasnicima nekretnina a predstavlja našu verziju rješenja za međusobnu saradnju izvođača radova na održavanju kuća i stanova i samih vlasnika nekretnina.

© Copyright 2016 - 2024 Infostan - Izrada i projektovanje Infostan d.o.o. - Verzija 1.3
Politika privatnosti - Opšti uslovi poslovanja