• Dec

  08

  2020
 • 213
Jeste li prilagodili svoje PVC prozore hladnoći koja dolazi? Evo kako podesiti ‘zimski režim‘!

Jeste li prilagodili svoje PVC prozore hladnoći koja dolazi? Evo kako podesiti ‘zimski režim‘!


Bez obzira na to kako se grijemo i koji energent koristimo, toplina se gubi na više mjesta u zgradama i kućama.

Često su problem i spojevi stolarije sa zidovima, a i sama stolarija kod spoja krila na okvir. Ako ste zbog 'tople' zime ove godine zaboraviti kako PVC prozor prilagoditi hladnoći, u nastavku pročitajte par savjeta.

PVC stolarija, posebice prozori i vrata, sve češći su odabir jer ih je lakše podesiti i bolje zadržavaju temperaturu u stanu. Ali prilikom ugradnje, majstori vam zaborave napomenuti dvije bitne stvari, koje će vam zasigurno biti od koristi ove zime.

Iako je riječ o jednostavnoj stvari, mnogi ljudi ne znaju ili zaborave da je podmazivanje rješenje za škripanje ručice ili mehanizma te loše prianjanje prozora. Ako redovito održavate prozor, neće biti potrebe za zivkanjem majstora.

Metalne dijelove poput šarki, brava i sistema za zaključavanje, kao i sve pokretne dijelove prozora, potrebno je održavati povremenim čišćenjem i podmazivanjem specijalnim uljem, minimalno jednom godišnje.

U RAZLIČITIM GODIŠNJIM DOBIMA POTREBNO JE PROMIJENITI 'REŽIM' NA PROZORIMA

Ne trebaju vam majstori da biste u jesen vrata i prozore podesili na 'zimski režim', a na proljeće na 'ljetni'. Jednostavno otvorite prozorsko (ili balkonsko) okno i pronađite šaraf na strani gdje se nalazi ručica te ga podesite uz pomoć inbus ključa. Šaraf koji se nalazi sa strane šarke okrećite unutra, pri čemu se reguliše potisna sila prozorskog okvira.

Majstori prilikom postavljanja najčešće prozor ostave u 'standardnom', srednjem 'režimu'. Ako niste sigurni u kojem su trenutno 'režimu' vaši prozori i vrata, jednostavno oknom stisnite list papira. Ako ga možete bez problema izvaditi, namješteni su na 'ljetni', ali ako se pokida, onda su na 'zimskom režimu'.

Nije poželjno da ostavite prozore i vrata na 'zimskom režimau' čitavu godinu jer se opterećenje na gumu okvira znatno povećava, pa će se brzo istrošiti i moraćete uskoro mijenjati dijelove prozora.

Izvor: Jutarnji.hr

 

KOMENTARI

 • Telefon:
  +387 51 238 130

 • Stepe Stepanovića 185A
  78000 Banja Luka
  Bosna i Hercegovina

O nama

Infostan je Internet bazirana aplikacija namjenjena zajednicama etažnih vlasnika i vlasnicima nekretnina a predstavlja našu verziju rješenja za međusobnu saradnju izvođača radova na održavanju kuća i stanova i samih vlasnika nekretnina.

© Copyright 2016 - 2021 Infostan - Izrada i projektovanje Navigo SC d.o.o. - Verzija 1.3
Politika privatnosti - Opšti uslovi poslovanja