• May

    13

    2020
  • 1606
Dobre vijesti za Zajednice etažnih vlasnika na području Banjaluke: Do novog krova uz novac iz gradske kase

Dobre vijesti za Zajednice etažnih vlasnika na području Banjaluke: Do novog krova uz novac iz gradske kase


BANJALUKA – Pored novčane pomoći koju izdvaja za sanaciju fasada, Grad Banjaluka u idućoj godini planira da učestvuje u obnovi krovova pojedinih stambenih zgrada tako što će sufinansirati dio radova.

Godinama se kroz budžet grada izdvajaju određena sredstva za sufinansiranje sanacije fasada, koja se raspodjeljuju putem javnog poziva na koji mogu konkuristati Zajednice etažnih vlasnika (ZEV). Zbog velikog interesa ZEV, koje imaju poteškoća da iznesu ove investicije, teške nekoliko desetina hiljada maraka, Gradska uprava planira u svoje redovne programe uvrstiti i sufinasiranje zamjene krovova.

Načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar je naveo da će ta vrsta izdvajanja najvjerovatnije biti predviđena u idućoj godini.

– Za ovu godinu nisu planirana sredstva za te namjene ali ako u toku 2020. bude proširenja budžetskog okvira, kroz rebalans, moguće je da uvrstimo i ovu stavku. Ipak realno je za očekivati da ćemo tek u narednoj godini krenuti sa ovom vrstom pomoći za ZEV – naveo je on.

Dodao je da su zahtjevi za sufinansiranje obnova krovova stigli od stanara iz zgrada na Kočićevom vijencu, te iz Obilićeva.

– Uslovi će biti slični kao i za sufinansiranje obnove fasada. Jedan od njih će biti sigurno da ZEV obezbijedi minimum 30 odsto potrebnih sredstava, a bodovaće se veći procenat. Tako da ako neko na primjer ponudi 50 odsto, taj ZEV ima veće šanse da prođe na javnom pozivu – objasnio je Bilčar.

Predsjednik Saveta MZ Kočićev vijenac Darko Sabljić rekao je da u ovom dijelu grada ima starijih zgrada, na kojima je sigurno potrebna zamjena krova.

– To se posebno odnosi na one koje se nalaze u naselju Đure Đakovića i u ulici Radoja Domanovića. U tim dijelovima su stambene zgrade izgrađene sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka i na nekima sigurno treba promjeniti krovove. Pojedine zgrade su u sopstvenoj režiji to već uradile, a u pitanju je investicije za koju je sigurno potrebno nekoliko destina hiljada maraka – rekao je Sabljić.

Da je zamjena krova velika investicija potvrdio je i predsjednik ZEV stambene zgrade na Starčevici, koja ovog proljeća planira zamijeniti krov.
– To prije svega zahtijeva dugoročno planiranje i dogovor stanara. Trebamo zamijeniti 800 kvadrata krova i bez toga je nemoguće taj posao organizovati. Uz sve ostale troškove koje smo imali kod održavanja zgrade, mi već nekih 15-ak godina polako skupljamo novac za tu investiciju i do sada imamo oko 30.000 KM – rekao je predsjednik ovog ZEV Milorad Arlov.

Kazao je da je njhova zgrada stara oko 40 godina te da je prioritet da po okončanju radova dobiju krov koji će dobro služiti stanare u narednih nekoliko decenija.

Oronule fasade čekaju izvođače radova

Kada je u pitanju ova godina, Petar Bilčar je naveo da će objaviti javni poziv za zamjenu rasvjete u javnim dijelovima zgrada. Osim toga, tu je i redovni program za pomoć u obnovi fasada iz prošle godine, koji su morali prenijeti u ovu godinu. Tim radovima se, pored uređenja vanjskog izgleda zgrade, poboljšava i toplotna izolacije objekata, odnosno uradi se „utopljavanje“ objekta, čime se povećava energetska efikasnost same zgrade.

Bilčar je rekao da moraju ponoviti tender za izbor izvođača radova za sanaciju fasada na stambenim zgradama.

– Iako su predviđena sredstva, radovi nikako da počnu. Moramo ponoviti tender treći ili četvrti put, jer se nije niko javio – naveo je Bilčar.

U okviru prošlogodišnjeg projekta obnove fasada na području grada, gradske vlasti trebaju sufinansirati radove na sanaciji fasada na šest stambenih zgrada. Riječ je o stambenim objektima u ulicama: Braće Pantića broj 7, Jug Bogdana br. 4, Knežopoljska br. 1, Skendera Kulenovića br. 14. i 16, Vaclava Havlika Vene br. 4 i Duška Koščice br. 1. Grad Banjaluka će ove godine izdvojiti 300.000 KM za „utopljavanje“ i sanaciju fasada na stambenim zgradama zajednica etažnih vlasnika.

Izvor: Srpskainfo

KOMENTARI

  • Telefon:
    +387 51 961 691

  • Save Mrkalja 13
    78000 Banja Luka
    Bosna i Hercegovina

O nama

Infostan je Internet bazirana aplikacija namjenjena zajednicama etažnih vlasnika i vlasnicima nekretnina a predstavlja našu verziju rješenja za međusobnu saradnju izvođača radova na održavanju kuća i stanova i samih vlasnika nekretnina.

© Copyright 2016 - 2024 Infostan - Izrada i projektovanje Infostan d.o.o. - Verzija 1.3
Politika privatnosti - Opšti uslovi poslovanja