• Feb

    08

    2020
  • 1100
Banjalučani odlučni u borbi protiv izgradnje parkinga i dvosmjerne ulice: Ni sunca vidjeti nećemo od zgrada

Banjalučani odlučni u borbi protiv izgradnje parkinga i dvosmjerne ulice: Ni sunca vidjeti nećemo od zgrada


NE parkingu i veliko NE dvosmjernoj ulici. Ovo su poručili mještani banjalučkog naselja Sime Šolaje predstavnicima Gradske uprave na održanom sastanku.

Problem oko prostora Građiša traje od 2011. godine. Međutim priča je ponovo aktuelizovana, a građani su odlučni – na tom prostoru ne smije biti parking.

Prema idejnom rješenju koje je predstavljeno juče, predviđeno je 10 ili 11 parking mjesta a stanarima je poručeno kako se radi samo o prijedlogu, koji stanari mogu odbiti te da je ideja današnjeg sastanka da se saznaju potrebe stanara.

“Ako većina traži zelenu površinu, biće tu zelena površina” poručeno je.

Aleksandar Žolja, aktivista i jedan od stanara ovog naselja rekao je kako je ova današnja rasprava bezpredmetna jer je dogovoreno da tu bude igralište a dole podzemne garaže.

“Šta se u međuvremenu dogodilo pa se sad predstavlja neka nova ideja za Građiš?” pitao je Žolja.

Jedna od stanarki je rekla kako se ovo naselje potpuno dehumanizovalo, da nema klupa, da nema zelenih površina.

Poseban problem predstavlja namjera banjalučkih vlasti da se ulica Sime Šolaje pretvori u dvosmjernu ulicu što je izazvalo pravi revolt kod građana.

“Potrebe stanovnistva su takve da oni žele da ovdje bude zelena površina sa dječijim igralistem i prostorom za penzionere i nikakav parking ne dolazi u obzir” rekla je Vesna Zarić, stanarka.

Banjalučki glumac Dejan Andrić je rekao da prava priča nije Građiš već upravo ova dvosmjerna ulica koja se planira graditi.

“Ovdje je veliki kapital u igri, dobićemo zelenu površinu, to nije sporno ali i dvosmjernu ulicu i tu je sva priča. Ovdje smo od 2011. godine i evo gdje se sve završava” rekao je on.

“Ovdje će se sagraditi još dvije zgrade i mi ni sunca nećemo vidjeti” poručili su stanari.

Sastanku je prisustvovala i odbornica u Gradskoj upravi Snežana Kutlešić Stević, inače stanarka ovog naselja, koja je rekla kako se ovaj problem dugo vuče i da je vrijeme da se konačno dođe do rješenja.

“Postavila sam odborničko pitanje u vezi sa ovim, jer ovo traje predugo. Priča se mora proširiti, a ovo gradsko jezgro treba uredi po mjeri njenih građana” poručila je ona.

Podsjetimo kako je velika betonska površina ( nekadašnje atomsko sklonište), trebalo je da bude prenamijenjena za 74 parking mjesta, a ta promjena je zahtijevala uništavanje prostora za dječiju igru i okolnog zelenila. Danima i mjesecima aktivisti i građani tog područja borili su se protiv ove odluke tokom 2011. godine i nastojali da sačuvaju dječije igralište. Nakon duže građanske borbe, Gradska uprava prvobitno je odustala od namjene Građiša za parking.

Skoro pa deceniju od tog sastanka, ništa se nije desilo. Prostor nije “oplemenjen”, rasvjeta nije uvedena, nema klupa, odnosno nema ničega od prvobitne priče koju su građani slušali te 2011. godine. Djeca koja su započela borbu za Građevinu u međuvremenu su odrasla. Sada se na ovom mjestu igraju neki drugi klinci, koji povremeno kredom iscrtaju terene za neke od sportskih igara, a uočeni su i trkači na ovom prostoru.

Izvor: banjaluka.com

KOMENTARI

  • Telefon:
    +387 51 961 691

  • Save Mrkalja 13
    78000 Banja Luka
    Bosna i Hercegovina

O nama

Infostan je Internet bazirana aplikacija namjenjena zajednicama etažnih vlasnika i vlasnicima nekretnina a predstavlja našu verziju rješenja za međusobnu saradnju izvođača radova na održavanju kuća i stanova i samih vlasnika nekretnina.

© Copyright 2016 - 2024 Infostan - Izrada i projektovanje Infostan d.o.o. - Verzija 1.3
Politika privatnosti - Opšti uslovi poslovanja