• Jan

  20

  2019
 • 336
Banja Luka - 60 aktivnih gradilišta, od dozvola prikupljeno 15 miliona KM

Banja Luka - 60 aktivnih gradilišta, od dozvola prikupljeno 15 miliona KM


Na gradskom području trenutno je aktivno više od 60 gradilišta stambenih i poslovnih objekata, a na osnovu izdatih građevinskih dozvola u gradsku kasu se u prošloj godini slilo 15,1 milion KM, potvrđeno je u Odjeljenju za prostorno uređenje.

Prema njihovim podacima, ova suma uplaćena je u gradski budžet po osnovu naknada za troškove uređenja građevinskog zemljišta i rente. Ostvarenom sumom zadovoljni su u nadležnom odjeljenju, pošto je uplaćenim iznosom od 15,1 milion KM u potpunosti ispunjen zacrtani plan za 2018. godinu.

– Ova suma predstavlja siguran znak pojačane aktivnosti građevinskog sektora, što se direktno odražava i na stanje gradskih finansija, s obzirom na to da prihodi od ovih naknada imaju značajan udio u gradskom budžetu – kažu u Odjeljenju za prostorno uređenje.

U namjeri da olakša i ubrza izdavanje građevinskih dozvola, gradska administracija je u prošloj godini pokrenula i jednošalterski sistem, koji podrazumijeva da investitor podnosi odgovarajući zahtjev, a Grad, umjesto njih, pribavlja sve saglanosti koje su neophodne u procesu kompletiranja zahtjeva za izdavanje građevinske dozvole. Da je uvođenje ovog sistema umnogome olakšalo život našim sugrađanima, ukazuje i podatak o više od 4.000 podnesenih zathejeva na ovaj način.

Istovremeno, značajan uspjeh ostvaren je i kod legalizacije bespravno sagrađenih objekata, pa su u okviru ovog procesa tokom prošle godine izdate 724 naknadne građevinske dozvole, dok je za još 65 objekata izdato rješenje o legalnosti.

– Otkako je pokrenut proces legalizacije, na području grada izdate su naknadne dozvole za 453 objekata – ističu u Odjeljenju za prostorno uređenje.

Oni podsjećaju da je prošle godine stupio na snagu novi zakon o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, koji je vlasnicima ovakvih objekata omogućio ponovno podnošenje zahtjeva za legalizaciju. Od donošenja novog zakona, podnesena su 464 nova zahtjeva za legalizaciju.

Izvor: Banjaluka.rs.ba

KOMENTARI

 • Telefon:
  +387 51 238 130

 • Stepe Stepanovića 185A
  78000 Banja Luka
  Bosna i Hercegovina

O nama

Infostan je Internet bazirana aplikacija namjenjena zajednicama etažnih vlasnika i vlasnicima nekretnina a predstavlja našu verziju rješenja za međusobnu saradnju izvođača radova na održavanju kuća i stanova i samih vlasnika nekretnina.

© Copyright 2016 - 2019 Infostan - Izrada i projektovanje Navigo SC d.o.o. - Verzija 1.3
Politika privatnosti - Opšti uslovi poslovanja